We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Мистериите на българските земи “Светият път” и загадъчният Богдан Жупан Преди 550 години са пренесени мощите на св. Иван Рилски от старопрестолния Търновград в Рилския манастир

3 0 0
12.07.2019

Като представител на българо-кумански род, Дракула се е чувствал приемник на българските царе

В броя на „Труд“ от 28 юни разказахме за Националния поклоннически поход „Светият път“, посветен на 550-годишнината от пренасянето на мощите на св. Иван Рилски от старопрестолния Търновград в Рилския манастир. На 1 юли основната група от около 40 ентусиасти потегли от Велико Търново, водена от организаторите Евгени Коев и Паскал Пиперков. На 7 юли поклонниците достигнаха Никопол – една от най-важните точки на случилото се през далечната 1469 г. Впрочем, общият брой на заявилите участие в различните етапи на тази духовна и патриотична инициатива вече надхвърля хиляда и петстотин души.
Проф. Пламен Павлов

Следвайки в максимална степен пътя на рилските монаси отпреди 550 години, групата се придвижи до Дунава по следния маршрут: Велико Търново – манастирът „Св. Тройца“ – Самоводене – Ресен – Водолей – Паскалевец – Дъскот – Горна Липница – Батак – Сломер – Овча Могила – Морава – Стежерово – Петокладенци – Лозица – Любеново – Въбел – Никопол. Десетки местни хора, макар и за кратки разстояния, придружиха хоругвата с лика на св. Иван Рилски в поредния етап от „Светия път“, изразявайки своето одобрение и съпричастие към идеята. Нека се върнем назад във времето, когато рилските монаси приближават Никопол – последната столица на Търновското царство, градът, в който на 3 юни 1395 г. султан Баязид залавя с измама и наказва със смърт последния търновски цар… По-старите ни историци приемаха погрешно, че по пътя от Търново към София монасите са преминали през селището, наследило римския град Никополис ад Иструм – тогавашното и днешно село Никюп. Колкото и нелогично да ни изглежда днес, както и да се удължава пътят до Рилския манастир, трябвало е монасите да отидат именно в дунавския Никопол, който след 1395 г. е център на Никополския санджак – османската провинция, включваща територията на завладяното Търновско царство. Дали това се дължало на особеностите на османската административна система или и на нещо друго?

Седем десетилетия след........

© Труд