We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Субект. И нищо лично?

2 1 0
11.07.2019

Учудващо запазен, господинът дава воля на красноречието си. Не позволява на водещата да го прекъсва, непрекъснато усилва темпото. Може да се каже: владее положението в студиото. Надписът под него пояснява: представител на неправителствена организация. Това е за мен информация многозначителна и сигурна. Щом този мъж е някъде из въпросните НПО-та, значи всички приказки за мощно финансиране от чужбина ще са чиста правда. Знам го аз този мъж, този... субект. Не съм го забравил.

Запозна ни набиращият тогава скорост литературен деятел Николай Петев... Това е, рече, много важна утрешна клечка в комсомола. „Клечката” бе млад, сияещ, нетърпелив да почерпи. Прогнозата не се сбъдна напълно, юнакът не я оправда, но поне се мотаеше около „клечките”. Контактите ни се въртяха около творчеството на една напориста мрачна поетеса. „Другарят К. моли да прегледаш стихотворенията още един път. Сигурен е, че стават за печат.” Това бяха посланията, а К. беше секретар на комсомолския ЦК. Но стихотворенията не ставаха и „клечките” – и малките, и големите, се отказаха. Скоро след това момъкът израсна (или пък го разкараха) – отиде в някакво стопанско обединение и всеки път го срещах все по-напълнял и разцъфтял. Обясних си го едва когато Петев ми разказа нещо повече.

На новата си работа нашият познат ръководел връзките с чужбина. Пътувал нито много, нито малко, но все за СССР. Всички се удивлявали: началник, пък на Запад праща подчинените си. А самият той – единствено по изключение. Наблюдавали........

© СЕГА