We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Бюрократична “маневра на петия етаж” без реално значение Какво пише в US-стратегията за „противодействие на зловредното влияние на Кремъл“

5 0 0
10.07.2019

Новият почин е обречен да сподели участта на почините от социализма

На пети юли т.г. администраторът на американската федерална агенция за международно развитие (USAID) Марк Грийн представи нова стратегия, „Противодействие на зловредното влияние на Кремъл“ (CMKI), в която руското присъствие на Стария континент е квалифицирано като malign – термин, на английски асоцииран главно със злокачествените тумори, malignant tumors.

Презентацията бе издържана в духа на Студената война, натовската патетика и русофобската истерия на „либерален“ Вашингтон от последните години, но бе направен и опит тя да се пришие към силовия протекционизъм на Тръмп в интерес на американските енергийни гиганти в Европа.

Но за запознатите с действителното състояние на американската външнополитическа машина е ясно, че стратегията е апаратна маневра на USAID в борбата u с бюджетните съкращения, безжалостно налагани от Белия дом, но без реално политическо значение за Стария континент.

Трета последователна година Тръмп безжалостно реже федералния бюджет за дипломация и „глобално развитие“. За 2020 г. например се предвиждат общо $42,7 млрд. за цялата въшнополитическа дейност, включително за Държавния департамент (ДД) и USAID – в сравнение с $56,1 млрд. за 2019 г., или 25% съкращение. През новата година се предвижда и поредната реорганизация, сливането на USAID с Бюрото по прехрана за мир към ДД.

Освен пословичния Тръмпов изолационизъм и омразата му към кадрите на Обама и Хилари, които не са спирали пълзящия си преврат срещу президента, тук играят и липсата на прозрачност и подозренията за корупция в тези служби.

Новата стратегия е опит на ръководството на USAID да си осигури финансиране, като яхне със закъснение модните тенденции – противодействие на „руската намеса“ в политическия процес в европейските страни, на „руската дезинформация“, а също на икономическите връзки на Европа с Русия и за заместването u с търговия с........

© Труд