We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

В американската Демократическа партия се надига народно въстание...

2 0 0
08.07.2019

На 4 юли българоамериканците-прогресисти си казваме под сурдинка, че Америка, при всичките си кусури, има и силните си страни. Бях съвсем загубил вяра в Демократическата партия, на която още се числя регистриран член, докато миналата седмица не минаха първите дебати на желаещите да се опълчат срещу Тръмп догодина.

Истинско народно въстание – 80% от кадидатите са леви и говорят като Бърни преди миналите избори в защита на бедните и против богатите. Тогава Бърни беше самотен еретик-Галилей, честван от младите като рок звезда, а сега ми изглежда изненадан от успеха си – и вече банален! Личи му и колко е остарял. Наистина, а не само на книга, САЩ и особено младите преживяват истинска американска социалистическа пролет.

Плюс пълно надмощие на жените кандидати, и почти всичките леви – Елизабет Уорън разчупи най-сетне професорския стереотип и израсна като народен трибун, Камала Харис насмете като буря пред камерите казионния Джо Байдън, направиха впечатление цветнокожата хавайка с индийски корени Тълси Габърд и симпатичната, макар по-умерена блондинка Кирстен Гилибранд, а отдолу напират сензационно като латино урагани съвсем младите Александрия Окасио-Кортес, Тифани Кабан и други, на които не смогвам да им науча имената. Окасио-Кортес много прилича на бъдещ президент, и то от най-големите.

Смели, радикални, компетентни – правят мъжете до тях да изглеждат сиви върху сиво. Не мога да не ги сравня с Корнелия Нинова на фона на сивите кардинали от БСП. Медиите и прогресивната публика единодушно класираха на първо място в дебатите Уорън и Харис. Един мъж-радикал, нюйоркският кмет Бил де Блазио, каза, че Демократическата партия трябва да е партията на трудещите се, макар да го е забравила.

Върхушката на демократите, виновниците за прекършването устрема на Бърни в 2016 г. и за победата на оранжевото недоразумение, наистина продължават да доказват, че нищо старо не за забравили и нищо ново не са научили. Те спрягат за свой кандидат отдавна битата карта на бившия вицепрезидент на Обама – Джо Байдън. През седмицата две национални допитвания сложиха Байдън на първо място с 29% вероятност да вземе номинацията, пред Бърни с 23%. Но и двамата почиват на стари лаври и оттук нататък ще вървят надолу.

По брой последователи в Туитър например Бърни доскоро водеше категорично с с 9,3 милиона, но след сегашните дебати и добавил само 7 хиляди нови. Байдън беше трети след Бърни и чернокожия Кори Букър, но към тогавашните си 3,6 милиона е добавил само 3,7 хиляди. Камала Харис е добавила 60 хиляди, Елизабет Уорън – 30 хиляди нови.

Друг важен според мене показател е броят на споменаванията на Тръмп в дебатите. Бърни и Байдън са втори и четвърти по този показател, а........

© Гласове