We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Европа отвъд границата на компромиса

5 1 0
06.07.2019

Изглежда, най-сетне сме станали истински европейци, защото цяла седмица се занимаваме с председателя на Комисията, Европейския съвет, сложната дипломация и кадрила на кандидатите – преди изобщо не ни дремеше.

В сблъсъка помежду си титаните изгоряха, за да светят, и на тяхно място се появи някакъв резервен ешелон. Затова ли се блъскаха, затова ли се трепаха, затова ли ни ухажваха със скъпи кампании! Оказа се, че Меркел, която, наметнала траура на саможертвата в името на разбирателството и всеобщото благо, се отказа от кандидата на партията си Манфред Вебер, го е направила само за да тури на негово място свой аватар, наречен Урсула фон дер Лайен, пак от същата партия. Заслужени аплодисменти за г-жа Меркел!

Какво знаем за г-жа Фон дер Лайен? Дъщеря на едър апаратчик от първите европейски чиновници през 1958, след което 14 години министър-председател на Долна Саксония. Омъжва се за аристократ, откъдето получава екзотичната си фамилия плюс 7 деца. Самата тя е потомка на търговец на памук, който (вероятно благодарение на оборотите си) в края на XIX век се сдобива с титлата барон в Русия.

Какво още знаем? По образование е лекарка и е живяла с мъжа си в Щатите. В ХДС влиза през 1990. Изключително приближена на Меркел, която наричат нейна „ракета носител“. През последните 14 години Урсула все е била министър на нещо. Впрочем на най-различни и понякога дори причудливи неща като „възрастните хора, жените и младите“.

Какво друго знаем? Откакто е първата жена - министър на Бундесвера (за малко да кажа Вермахта – пу, пу!), я критикуват за некомпетентност, небоеспособност на армията, опит да изтегли германските части от Афганистан, благосклонност към Русия и отказ за доставка на оръжие за Украйна.

Друго знаем ли? Всъщност единственото важно, което знаем, е, че всичките тези неща, даже името на жената, не знаехме, когато се редяхме пред урните да гласуваме за европейски избраници и европейска политика през следващите 5 години.

Не знаехме също, че се определя като лутеранка, но това не ѝ........

© СЕГА