We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Америка по пътя към социализма Всеки иска безплатни държавни (щатски) университети, добри държавни училища и детски градини

3 0 0
03.07.2019

В Демократическата партия кипи отдолу истински народен бунт

Като чува периодичните антисоциалистически изблици на Тръмп и вижда как в България получателите на американски грантове се борят за все по-силно заклеймяване на комунизма в учебниците по история, дали българският читател осъзнава, че самата Америка в това време върви с пълна пара към социализма?

Преди три-четири години Бърни Сандърс стана истинска рок звезда за младите с лозунга си за „декриминализация на социализма“. Тогава той беше сам – не само официозните демократи на Хилари, но и левите го обвиняваха, че е радикал. Нобеловият лауреат по икономика Пол Кругман го нарече утопист. Но миналата седмица на първоначалните дебати на демократическите кандидати за президентската надпревара догодина лозунгите на Бърни за класова борба срещу политическото влияние на големите корпорации и най-богатите американци влязоха в устата на почти всички – по-точно на осем от десетте – оратори.

Прогресивната сенаторка Елизабет Уорън откри със силна атака срещу икономическата система, която дава несправедливи привилегии на богатите и корпорациите. Левият нюйоркски кмет Бил де Блазио, който побеждава под лозунга за повишаване данъците на богатите, додаде, че демократите би трябвало да са партията на трудещите се. Двамата искат премахване на частното здравно застраховане. Дори умерената сенаторка Ейми Клобучар каза, че „щом милиардерите могат да си плащат яхтите, и студентите трябва да имат възможност да си плащат заемите“, а умереният чернокож сенатор Кори Букър, призна, че корпорациите отнемат достойнството на работника и че фармацевтичните гиганти и здравните застрахователни компании спекулират с мъката на американския народ. Това са силни думи за обтекаем американски политик центрист, получаващ пари за преизбирането си и от тези и други корпорации.

Допитванията показват, че 47% от американците одобряват социализма. При младите до 35 г. съотношението на избиращите социализма срещу капитализма е 2,5 : 1. Но какво разбират те под „социализъм“? Отговорът е лесен. Почти всеки американец иска добро и достъпно за всички здравеопазване, макар че тук все още левите имат спорове за финансирането на предлаганата от Бърни система........

© Труд