We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Учебниците по история – да простиш не значи да забравиш

3 1 0
28.06.2019

Истинският исторически въпрос за българския социализъм е следният: Дали периодът от 1944 до 1989 г. е нещо изключително, колапс, катастрофа, извънвремие, спиране на развитието, пропадане в бездна, или пък са едни най-обикновени 45 години, вярно, със своя специфика, различни от времената преди и след тях, но все пак част от историята, с две думи: нищо особено, нищо, което изисква по-специално отношение. От неговия отговор зависи как ще поднесем това парче от миналото за изучаване от децата в училище – дали като катастрофа, съизмерима с турското робство, или просто като пореден момент от люшкането на историческото махало.

Самият социализъм обичаше апокалиптичното мислене. Освен турско той говореше също и за византийско, а даже и за „фашистко“ робство, за да подчертае решаващата историческа роля на „народа“, чиято воля за освобождение рано или късно ще изкристализира в комунистическото движение, за да се превърне народът от „роб“ в съзидател с кирка в ръка. Сега обаче тази апокалиптичност сякаш е забравена и на историята се гледа като на поредица от напълно нормални събития (включително и т.нар. "народен съд" беше обявен за такова), на неща, които са се случили просто защото е трябвало да се случат.

Просветното министерство, вероятно водено от желанието „да не разлайва кучетата“, сакън да не засегне някого или пък, не дай Боже!, да заеме някаква категорична позиция, е на път да одобри учебници по история за 10- клас, за които вече се писа и говорѝ обилно, даже и петиция се образува, и за които е достатъчно да кажем, че скандализираха част от обществото с твърде мекото си отношение към тоталитарния режим, с премълчаването на знакови негови прояви и извеждането на преден план на второстепенни такива, представящи го едва ли не в човечна светлина.

И така, как да се изучава тоталитарният период в България

– като нещо извънредно или като нещо съвсем в реда на нещата? Това е въпросът. И сравнително лесен отговор дава един закон, който........

© СЕГА