We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Данаил Кирилов постави Брюксел натясно

4 1 0
23.06.2019

"В миг пред погледа ми съмна - по-добре е да се гръмна. Вятърът зловещо свири - харакири, харакири." (Трендафил Акациев)

-------------------------

Брюксел може да не подозира, но му предстои тежко изпитание на честта. Българският министър на правосъдието Данаил Кирилов заложи най-скъпото си - министерския пост - срещу уверението, че Европейската комисия на Жан-Клод Юнкер ще премахне мониторинга над България, преди да се спомине. Остават й четири месеца до последния й мониторингов доклад, очакван през октомври, но като се изключи отпускарският август, срокът й е съвсем малък.

Досега на Брюксел не му стигнаха 12 години, откакто наблюдава страната по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), за да се увери, че е заприличала на правова държава като другите в ЕС. Данаил Кирилов, който е министър трети месец, вече няма търпение. На 13 юни, още при първата си среща с еврокомисарката за правосъдието Вера Юрова в качеството си на министър, той заявил намерението си да подаде оставка, ако тя не го послуша да препоръча край на МСП. Образно казано, заплашил я, че ще си направи политическо сепуко, което

да тежи на съвестта на цялата Еврокомисия

Или пък може би се е обзаложил с нея, че не тя, а той знае каква участ очаква МСП в близко време. Юрова заяви два пъти през април и май, че няма как мониторингът да падне до края на тази Еврокомисия, защото България не изпълнява всички препоръки на ЕК, а и времето е малко. "Личното ми мнение е, че това е неосъществимо при тази комисия. Нямаме много време пред нас. Тенденцията не е дотам удовлетворяваща, за да можем ясно да заявим, че можем да спрем Механизма за сътрудничество и проверка. Специално в България усещането за независимост на съдебната система е третото най-ниско в ЕС според последните проучвания на Евробарометър. Така че хората все още имат доста изразено недоверие към съдебната система“, каза тя на пресконференция в Брюксел през април.

Кирилов хвърли допълнителна светлина върху драматичното си решение, за да не изглежда неговият личен акт на честта като бабаитлък, каквито случаи вече имаше в правителството. Той каза пред Би Ти Ви: "Каузата за отпадане на мониторинговия доклад за България не е само моя кауза, а на цялата държава. (...) С оглед времето, което изпълнявам длъжността министър на правосъдието,........

© СЕГА