We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Опозицията достигна линията на Карман

6 1 0
21.06.2019

Ако искате да видите в какво състояние се намира една политическа партия, наблюдавайте как тя посреща своите изборни резултати. Няма значение дали те са лоши или добри - просто вижте как националното ръководство и структурите реагират след вота. И при лоши резултати партията може да излезе от изборите в добра кондиция, и при добри резултати тя може да се разпадне тутакси.

Сега запазете хладнокръвие и погледнете на следизборния партиен живот в българската опозиция - и лявата, и дясната. Ако сте непреднамерен човек, който мисли с мозък, а не с партийна книжка, сигурно ще видите същото - БСП е в процес на разпад, а коалицията "Демократична България" се тресе толкова силно, че постоянно от нея изпада някой голям активист.

След като даде оставка и свика конгрес, за да оттегли оставката си,

Нинова окончателно премина политическата "линия на Карман" -

т.е. границата между поносимата партийна атмосфера и безкрайния космически вакуум. За мнозина бесепари, представители на двата враждуващи лагера, конфликтът в БСП бе сведен до разпознаването и отстрелването на врага с партиен билет. В умерени количества този партиен спорт се практикува често и почти винаги е безопасен. Когато битката между партийните крила обаче достигне критична точка, когато започне да се стреля на уволнение, е възможен мащабен партиен разпад - не просто загуба на доверие, а загуба на идентичност. Тук не става дума за това кой е крив и кой прав в червения спор - разбирам прекрасно консервативната социалистка Нинова, не разбирам либералния социалист Станишев, нямам никакво доверие на Гергов, Широката коалиция и няма никакво значение дали социалистите смятат като мен, или пък са на друга позиция. Важни са фактите. А те са ясни - Нинова започна реформа в БСП. Тя се свеждаше до подновяване и подмладяване на управленския състав на партията. За целта тя прочисти ИБ и донякъде........

© СЕГА