We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Бити слободан, бити само свој

3 0 0
17.06.2019

У причи Григорија Божовића „Злате од Слатине“ бугарски антитурски револуционари желе да приморају јунака из наслова да свој српски идентитет замени бугарским, нудећи му уверљиве аргументе за то: претњу животом, псеудо-историјске конструкције о бугарској припадности „маћедонског“ народа и разумска и „реалистична“ уверавања да ће тако за све бити боље. Бугарска позиција је, кажу, сада јача од српске и свако инсистирање на српству само подрива заједнички отпор Турцима и уноси раздор међу блиске народе.

Злате, међутим, нимало „реалистично“, не прихвата ни претње, ни уцене, ни слаткоречива наговарања. Он је Србин и његови су то одувек били. Када изјави да могу да му ураде шта год желе, писац додаје како Злате то изговара „без страха и без околишања, као човек тврдо решен да сад рекне оно што ће дужан бити казати сутра“.

СТАМЕНОСТ И ИСКУШЕЊЕ
Златетова позиција је „традиционална“: он не сматра да је свеједно ком народу припадаш и и у шта верујеш, а Бугари му, као хришћани, Словени и суседи, шта год чинили, не могу бити мрски колико турски окупатор. То лако и једноставно објашњава због чега........

© Нови Стандард