We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Тръмп и Чърчил – „гадните копилета“ в политиката

3 0 0
11.06.2019

Ако Тръмп днес бе препрочел мислите на Чърчил преди да кацне в Лондон, би се усмихнал широко на една от тях: „Не се задоволявай да си дим, ако можеш да бъдеш огън.“ А ако Чърчил бе гледал отнякъде визитата, щеше да перифразира себе си и да каже: „Това няма да влезе в историята, защото аз не съм го сложил там.“
Е, няма да е съвсем прав, защото призракът на Чърчил бродеше не само в Портсмут, където честваха 45 години от десанта в Нормандия, но и в целия Лондон, където едни посрещаха Тръмп с топовни салюти, а други - с надуваеми балони.
Американският президент никога не е крил симпатиите си към един от най-великите английски премиери. Съвсем разбираемо е - самочувствието, агресивността и безпардонността, които отличаваха Чърчил от останалите световни лидери в средата на миналия век, днес лесно могат да се открият в поведението на американския президент. Затова нито кралицата, нито Тереза Мей, и за минута не са били затруднени в подаръците за държавния глава на САЩ.
Елизабет Втора му подари съкратен вариант на първото издание на книгата „Втората световна война“ -

то донесе на Чърчил Нобелова награда

за литература през 1953 г. „заради майсторството му при биографичното пресъздаване, но и заради брилянтните ораторски умения при защитата на най-важните ценности на човечеството“.
А премиерката му подари копие на Атлантическата харта, подписана между големите двама........

© Стандарт Нюз