We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Завръщането на Индиана Джоунс Българин ли е бил Дракула? Истината за легендарния воевода и разкопките в Свищов

3 0 0
08.06.2019

В Румъния пишат на кирилица чак до средата на XIX век

Вече трета седмица продължават разкопките на моя екип на хълма „Чуката“ в Свищов. Там се намират запазените до близо 10 м руини на българския средновековен замък. За разлика от останалите крепости на Второто българско царство, за него съществуват много писмени сведения. За първи път се споменава от пътешественика Петер Шпарнау през 1385 г. Той е важен и значителен град, който пази брода на р. Дунав и т. нар. „Свищовски път“, водещ към Влахия. Крепостните стени обграждат града чак до Дунав, а на върха се намира якият замък.

Особено важно е сведението на най-ранния османски хронист Мехмед Нешри, описващ завоеванието на Търновска България през 1393 г. След превземането на столицата Търновград, нашествениците се насочват към Дунав и превземат редица крепости. Комендантът на Свищов е един от малкото военачалници, които отказват да се предадат и заявява, че ще брани вярата на своя цар Иван Шишман. Българският гарнизон в замъка се сражава до последно и се предава чак когато свършват припасите.

След падането на Второто българско царство османците оценяват значението на важната крепост и оставят в нея свой гарнизон. През следващите години Свищов играе много важна роля в жестоките битки между мюсюлмани и християни. Особено доколкото се отнася за решителните битки на османците с войските на влашките воеводи, които решително отстояват своята независимост.

Любопитна е връзката на замъка в Свищов с легендарната личност на влашкия воевода Йоан ІІІ Влад Цепеш, по-известен като Дракула. Много интересен е епизодът от зимата на 1461/1462 г.,........

© Труд