We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Леви ли са българските десни и десни ли са българските леви

3 1 0
07.06.2019

Според мен нормалните хора не се вълнуват чак толкоз какви са; да се самоопределят като леви или десни не е най-важното в живота им. Оставили са това на политолозите. Все едно отиваш на лекар и казваш:

– Докторе, има ми нещо.

Той те преглежда, изследва, претегля, проучва и преценява от всички страни, клати глава и накрая загрижено казва:

– Дааа, работата е сериозна. Ти си консерватор.

Темата за лявото и дясното се размърда отново около европейските избори. Рядко ми се случва, но вчера се заговорих с един човек в социалните мрежи по повод моя статия за местните избори в Гърция и за двуполюсния модел. Аз твърдях, че двуполюсният модел като цяло е нещо хубаво и че в България към настоящия момент левицата се олицетворява от БСП, а десницата от ГЕРБ, за което говори и парламентарното представителство на двете партии. Човекът възрази, че всъщност БСП е дясна партия „на ултрабогаташи, проповядваща националсоциализъм“, а пък ГЕРБ „са БКП на днешния ден“ и са леви, защото „наложиха тотален държавен монопол и контрол и раздават лепта на калпак на всеки врещящ пред Министерския съвет“.

В крайна сметка знае ли някой какво е ляво и дясно? Постигнахме ли най-сетне съгласие по този въпрос, или го разглеждаме всеки от собствената си камбанария, произвеждайки безброй взаимно изключващи се, но все пак достоверни определения? Нарекъл веднъж себе си ляв или десен, човек е готов да воюва с всекиго, който твърди обратното. Има например една категория хора, ревностни и лоялни десни според стандартите на 90-те, дето шеговито ги наричат „църква на костовистите от последния ден“. В повечето случаи те са инженери, учители, университетски преподаватели, научни сътрудници, представители на нископлатената интелигенция. По цял свят тези хора са леви, но я се опитайте да им го кажете! Тук те продължават да са яростни „десни“, защото са антикомунисти. У нас отношението към комунизма между 1944 и 1989 г. е критично определящо за това кой е ляв и кой десен. Затова и за нашия човек от........

© СЕГА