We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Ще спечелим ли битката за езика български...

3 0 0
23.05.2019

Опиянението от промените изхвърли сакралността на думите, спояваща общия дух на народа ни

Димитър Недков, писател

С уникален език ни е дарил нам, българите, Творецът, когато се стреснал от градежа на онази Вавилонска кула на стремежа човешки да Го достигнат. Така се разлютил Бог на общото усилие на хората да докоснат небесата, че ги разпръснал в множество говорещи на различни езици племена по земята. Разделени от словото, което е било в началото, човеците загубили възможността за сговор помежду си. Всяко племе вече по своему започнало да търси връзката между земното и небесното, и да словослави Господа на своя си, неразбираем за другите ритуален език. Но словата звучали по-често като бойни викове, отколкото като зов за мир между племената. Вождовете и шаманите умело използвали езика в заклинанията си, настройвайки човека срещу човеку.

После се появили графичните знаци, писменните символи, азбуките. И българското племе се сдобило с отличително от другите четмо и писмо.

Разглаголствали се писарите ни в скрипториумите и плъзнали по земята различни от латиницата богослужебни текстове - от Бохемоморавските височини чак до Сибирската пустош. Случило се дори така, че половината френски крале, във времената, когато в Париж книжнината не била много на почит – при миропомазването да се кълнат Богу и Франция с ръка върху прословутото Реймско евангелие. Латините считали глаголицата по него за съчинено лично от Твореца в небесната му лаборатория тайнствено послание до самите императори. Кой знае, може и така да се окаже някой ден при това ускорено забързване към Космоса на днешния човек?!? Както твърдят някои: Божието величие било в това, да укрие нещо в свещените текстове... Що пък да няма логика и в онова конспиративно предположение, че на някакви си, опитващи се да установят всеобщ контрол над човечеството тайни общества чрез вече вездесъщия Интернет – им дошла от някаква си плесенясала Манасиева летопис идеята да обозначат върху клавиатурата “маймунската кльомба” с онова изписаното от хроникьора...

@мин... “Да бъде!” - както се казва благопожелателно “@” символът на електронната размяна на потребностите, чувствата и тайните между човеците, без да се налага дори да се погледат очи в очи.

Днес, реалността, но не онази измамната, в която се опитват да ни убедят, а заобикалящата ни действителност – крещящо поставя въпроса за последствията от превръщането на езика в основно оръжие в битка за власт върху земните богатства и душите човешки. Езикът като новата “атомна бомба” в модерната хибридна трета световна война.

Какво се случи със словесността ни? – е време да се запитаме и ние българите. Тая наша уникална........

© Стандарт Нюз