We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Рицар и зулус във футурамата

3 1 0
20.05.2019

Векторите на изборната ориентация за Европарламент тази година сякаш са в посоките "Европа за нас си" - тоест "Европа на нациите", и "Европа на демократичните ценности", тоест толерантност към свои и чужди, към ориентации и право на различие. Не е трудно да се схематизират двете тези с две представи. Едната е за Европа като крепост на благоденствието и строгостта. Тя е с високи кули и яки стени, зад които се работи висококвалифицирано, хапва се, пийва се и се добрува. А отвън се тълпи многомилионно множество от напористи чалмаджии, полуголи негри с огромни семейства от подсмърчащи отроци и фанатични доктринери с лош блясък в очите и калашници под халатите.
Другата е на Европа, която


вири високо цивилизаторския факел на просвещението,


храни гладните и утешава обидените. Тя приема пришълците охотно през широко отворените крепостни порти, защото иначе скоро няма да има кой да работи с цел изхранване на застаряващото й население от внуци на колонизатори и обеднели джентълмени. Новодошлите учат "Алонс анфан де ла патри", "Аз съм българче" и други реликвени напеви и вливат млада кръв в инак изнемощяващия континент.
И двата вектора имат своите захарчета и плашилки. Какво точно ще стане - един господ знае. Лично аз не смятам, че изборите ще променят общите тенденции или генералния план на съдбата. Само си мисля, че демографският въпрос, който........

© СЕГА