We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Ред в речника – ред и в държавата

3 0 0
09.05.2019

Исках да открия затишие в иначе оживената циганска/ромска тематика и да капна в нея своя скромен принос на човек, който вярва в това, че думите са не само следствия от случките и делата около нас, но и самите случки и дела често са непредвиден резултат от нашите думи. Такова затишие в предизборна България не се очертава, а не знам имам ли време да отлагам. През годините съм съчинявал текстове, наричани за кратко „филологии”, в които доста убедително доказвам, че промяната на отделните слова не само регистрира, но и предсказва какво се случва с онова, което назоваваме с тях.

Първото ми такова съчинение, отпечатано преди четири десетилетия, се наричаше „Филология за всички” и разглеждаше какво се случва тогава, когато в практиката си заместваме думата „човек” с други, които съдържат нещо от нея, но не съвсем. Изглежда го бях написал убедително, защото примерите от него се цитираха охотно, някои от тях дори в училище. Например, когато „човек” бъде заместен от „пешеходец”, той загубва всичко онова, което един човек дължи на друг човек. Пешеходецът вече е някакъв субект, който пресича винаги не навреме, мотае се по тротоари и по „зебри”, пречи, оплаква се, понякога дори си търси правата. Изобщо образ, който не заслужава съжаление. Затова и не го съжаляват. Когато понятието „човек” се измести от някоя област на живота, тя се дехуманизира и т.н.

Имах и още теми през годините, за други думи, за други образи, събития и вещи*. Днес ще се опитам да проследя преливането на думата „циганин” в „ром” и последствията от това. Правя го независимо от риска да задвижа латерните на мистичното ромско включване и на онези, които отстраниха циганина от българския живот и го натикаха в гетата.........

© СЕГА