We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Една козуначена драма и домашно за II клас

4 1 0
02.05.2019

На малката Цвети, амбициозна второкласничка от крайния квартал, бяха дали за домашно да напише нова, оригинална приказка. С пълното съзнание, че авторството е трудна задача, а авторството на приказка е между най-сложните и най-отговорни поръчки, и аз, случайно въвлечен в това приключение, се включих в налучкването на някаква приказна тема, която да оставим на перото на второкласничката – да я осъществи. С известно сумтене и с частична помощ от Джани Родари, както и с очевиден навей откъм великденските празници се спряхме на подходящ сюжет: град от козунак и какво се случило там. Оставихме смутената авторка да се труди, защото и при детето, както и при всеки друг писател, дори най-лесната тема се смята за завършена едва когато бъдат написани всички буквички в нея. Това е всъщност най-противното: да го измислиш и после да го пишеш, пишеш, пишеш... Как се е справила Цвети, още не съм проверил, тук ще ви открия какво направи тази тема с мен.

Още като продължих по пътя си, а после и като седнахме на кафе с поетите Л. и Р., вече си мислех за този невиждан град. Как е изграден от плътен, тежък козунак и как най-уважаваните хора там са сладкарите и хлебарите, на чийто труд и талант се крепи всичко в него. И докато си разменяхме литературни клюки с двамата поети, аз продължавах да си представям градските стени от кафеникав козуначен итонг, както и градските порти, през които тъкмо минаваше козуначена карета, за да поеме по идеално равните козуначени плочи към красивия козуначен дворец. Промъкнах се и аз, докато се мъчех да отгатна в какво ме въвлича своенравното мое въображение.

Беше си за чудене – никога не бях помислял дори в плановете си да посегна към този приказен жанр, макар да уважавам........

© СЕГА