We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Η εκστρατεία αποδόμησης του Τζούλιαν Ασάνζ

2 0 0
23.04.2019

της Μάχης Μαργαρίτη

Στις 11 Απριλίου, βρετανοί αστυνομικοί έβγαζαν από την πρεσβεία του Ισημερινού -όπου ζούσε σε καθεστώς ασύλου- τον συν-δημιουργό της διαδικτυακής πλατφόρμας wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ. Η εικόνα του Ασάνζ με τις χειροπέδες να φωνάζει «Αντισταθείτε», υπάρχει, και θα υπάρχει, ως ντοκουμέντο, επειδή την κατέγραψε κάμερα του πρακτορείου ruptly για τη ρωσική τηλεόραση RT. Ήταν η μόνη που είχε παραμείνει στο σημείο. Λίγες μέρες πριν, τα wikileaks είχαν γνωστοποιήσει ότι η σύλληψη Ασάνζ είναι θέμα ωρών. Μεγάλα δημοσιογραφικά δίκτυα, ωστόσο, δεν ήταν εκεί για την καταγραφή εικόνων που -ανεξάρτητα από τη γνώμη του καθενός για την υπόθεση Ασάνζ- αναμφισβήτητα θα είχε αξία να δημοσιευτούν. Ήταν ένα σημάδι για τα όσα θα ακολουθούσαν;

Λίγο μετά τη σύλληψη έγινε γνωστό ότι υπήρχε αμερικανικό ένταλμα σε βάρος του Ασάνζ με την κατηγορία της «παραβίασης υπολογιστή του Πενταγώνου» -αλλά πολύ σύντομα άρχισαν να κυκλοφορούν πληροφορίες ότι οι αμερικανοί εισαγγελείς δεν αποκλείεται να προσπαθήσουν να προσθέσουν νέες κατηγορίες σε βάρος του.

Λίγο μετά τη σύλληψη Ασάνζ, η ειδική εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών για τις εξωδικαστικές, συνοπτικές και αυθαίρετες εκτελέσεις, Ανιές Καλαμάρ, έλεγε ότι «εκδιώκοντας τον Ασάνζ από την πρεσβεία» και επιτρέποντας τη σύλληψή του, αυτό έφερνε «τον κ. Ασάνζ ένα βήμα πιο κοντά στην έκδοσή του». Πρόσθετε ότι η Βρετανία έθετε τώρα αυθαίρετα σε κράτηση τον «εκδότη μυστικών ντοκουμέντων και ακτιβιστή», όπως αναφέρεται σε δημοσίευση από τα Ηνωμένα Έθνη, «πιθανά θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του». Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για θέματα ιδιωτικότητας Τζο Κανατάτσι, σε ανακοίνωσή του αμέσως μετά τη σύλληψη, διαμήνυε ότι «αυτό δε θα σταματήσει τις προσπάθειές μου να αξιολογήσω τα όσα υποστηρίζει ο κ. Ασάνζ ότι η ιδιωτικότητά του έχει παραβιαστεί». Λίγες μόλις μέρες νωρίτερα, ο ειδικός εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια Νιλς Μέιζερ, δήλωνε ανήσυχος για αναφορές πως επίκειται άμεση σύλληψη, και έλεγε ότι, αν εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Τζούλιαν Ασάνζ θα μπορούσε να εκτεθεί σε «αληθινό κίνδυνο σοβαρών παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων του, μεταξύ των οποίων η ελευθερία του λόγου, του δικαιώματός του σε δίκαιη δίκη, και της απαγόρευσης απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας». Ήδη από το 2016, ο ΟΗΕ χαρακτήριζε «αυθαίρετη κράτηση» την παραμονή Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού, και έναν χρόνο μετά καλούσε τη Βρετανία να «ανοίξει ασφαλή δίοδο» για την έξοδό του.

Θα περίμενε κανείς ότι όλα αυτά -ειπωμένα από ειδικούς του ΟΗΕ, όχι από κάποια οργάνωση υποστήριξης του Τζούλιαν Ασάνζ- θα έμπαιναν στο επίκεντρο της συζήτησης και του σχολιασμού από τα μέσα ενημέρωσης. Αντί για αυτό, ο σχολιασμός πήρε πολύ γρήγορα άλλη τροπή. Στα δημοφιλή αμερικανικά βραδινά σόου άρχισαν να διακωμωδείται η υπόθεση με σχόλια όπως, «Ο Ασάνζ επιτέλους συνελήφθη επειδή άφησε τη γάτα του να λερώσει με περιττώματα όλη την πρεσβεία», ότι ο Ασάνζ -του οποίου η πολυετής απομόνωση έβλαψε την υγεία- «σύρθηκε έξω από την πρεσβεία του Εκουαδόρ μοιάζοντας με τον Άι Βασίλη με ένα μανιφέστο» -κατά τη σύλληψή του ο Ασάνζ κρατούσε ένα βιβλίο του Γκορ Βιντάλ. Σε άλλη βραδινή εκπομπή, σε μια απόπειρα διακωμώδησης της παραμονής του Ασάνζ στην πρεσβεία, χαρακτηρίστηκε «ο τρόμος του συνεργείου καθαρισμού της πρεσβείας».

Αλλά και σε πολλά γραπτά κείμενα μεγάλων μέσων ενημέρωσης -παρότι με πιο ραφιναρισμένη και........

© ΕΡΤ