We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Това ще убие онова

4 0 0
21.04.2019

Изречението „Това ще убие онова” е пророчество, произнесено от архидякон Фроло в „Парижката Света Богородица” на Виктор Юго.

Пак в същата книга, обърнала сърцата и въобръжението не само на французите, но и на цяла Европа отново към забравената готическа архитектура, още в пролога се описва тайнствено име, скрито на една от колоните в Нотр Дам – ANAГKH. Едно от имената на древните богини на съдбата - Предачката.

Та въпросът е: метафора за съдбата на Европа ли е пожарът в парижката Света Богородица? Изтънява ли нишката на обединена Европа във вретеното на Анаки? Над десет пъти е горяла катедралата през вековете до днес и нито веднъж не е била запалена от завоеватели или врагове на вярата. Така че това не е работа нито на дявола, нито на пловдивските клошари, каквото подозрение веднага изказаха някои горчиви нашенски остроумници.

Френска немарливост си е.

Пожарът е тъжен факт, но нито е краят на Западната цивилизация, нито е изгорял домът на Бога. И все пак евроизборите само след месец, съгласете се, му придават пиперливия вкус на пророчество. Дори с това, че "Нотр Дам" не изгоря цялата, но е засегната тежко и поправката ще бъде дълга, много скъпа и ще изисква обединените усилия на европейците. Една много възможна съдба и за обединена Европа след изборите.

Кое е това, което може да убие онова? У нас, залисани в глупости и – традиционно – гледащи на евроизборите като незначителна част от вътрешнополитическата интрига, не си даваме сметка какво точно може да се случи. Свикнали сме да приемаме далечния отглас от сблъсъците в Европарламента като неизбежен шум, съпътстващ благините за едни и фрустрациите за други, които идват от Брюксел.

А и понеже рядко проявяваме настойчивост (едва напоследък евродепутатите ни се поокопитиха), от самото сърце на Европа пък гледат на нас като на гарнизон – да, важен е, ама не е нужно всичко да му обясняваме. Или поне така гледаха, докато не започнаха проблемите с Полша, Унгария и Румъния. Въпреки критичността ни към вътрешната политика, на техен фон България стои не просто стабилно, а направо блестящо. Особено ако успее на тези евроизбори да не........

© Стандарт Нюз