We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Горящите катедрали и моралът на антихриста

4 1 0
19.04.2019

Признавам, че дълго се колебаех дали да не озаглавя този текст „Ще оглушее ли Тръмп?“ – кореспондира с новината, че баба Ванга била предсказала за 2019 г., че ще изгори Нотр Дам и че американският президент ще оглушее. Но се отказах, защото новината май била фейк.

Не бяха фейк обаче някои коментари по адрес на дарителите. „Защо ще дават милиони за някаква си сграда, вместо да нахранят бедните!“ – тъкмо тази гледна точка ме накара да се замисля. Защо изобщо са строени пирамидите, Партенонът, Колизеумът, Венеция, Флоренция и прочие паметници на експлоататорските класи, след като парите можеше да се раздадат на бедните, те да ги изядат и да ги изакат във възхвала на историческия материализъм!

Защо строят една катедрала в продължение на векове, вместо да си гледат кефа? Защо? По много причини, първата от които е историческата памет. Човек без родова памет, без историческа памет, без съзнание за континуитет е най-обикновено животно. Симпатично, кротко, пухкаво, мило, невинно, но все пак животно. Пък и така трябва. Представяте ли си какво щеше да е, ако вашето добиче в обора живееше със самочувствието, че е пряк потомък на хайдут-Сидеровия бивол Гольо, а пък свинята ви – принцеса от коляното на Еримантския глиган!

Добичетата трябва да гледат по-малко в миналото и повече в бъдещето –

към сияйния комунизъм, към един свят без войни и неравенство, към завоюването на дълбокия Космос и т.н. Но от друга страна, всяка свиня мечтае да бъде принцеса и затова са местата като Лувъра, наклонената кула в Пиза, Акропола, включително и Нотр Дам де Парѝ.

Не бойте се: да дариш 100 или 200 милиона за реставрация на катедрала не значи да късаш от залъка на сиромасите, защото „не само с хляб ще живее човек“ (Мат. 4:4). Едно общество да живее в мир със себе си и да полага задружни усилия в грандиозни дела е полезно както за милиардери, така и за просяци.

Разбира се, тези, според които случилото се с Нотр Дам не е „голям праз“, не са много. Повечето хора скубят коси и се бият в гърдите,........

© СЕГА