We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Кой съм аз, че да обсъждам папата!

3 1 5
12.04.2019

Зная. Зная, че папата прави някакво турне, в което сме включени и ние. Зная, че многократно са го канили и президентът, и премиерът. Зная. Но, честно казано, не съм се интересувал от подробности – добре дошъл! Радваме се, че ни посещава такава популярна личност. Не съм се интересувал и от страх на каква помия може да попадна в социалните мрежи и медиите.

Снощи обаче (вторник) от ефира на националната телевизия долових фраза, която ме накара да се замисля. Горан Благоев, поканен да коментира поведението на нашата Църква, каза:

„...в XXI век ние да се позоваваме на канони, които забраняват молитва с еретици, е малко странно“.

Странното е друго. И даже не знам дали да го нарека „странно“, на мен ми е по-скоро любопитно, някак даже любознателно: след като сме във великия, прогресирал до неимоверност XXI век, в който всички догми и канони явно са анахронизъм и не сме длъжни да ги спазваме, то след колко време ще можем да пренебрегнем и законите? Колко време след приемането си Конституцията няма да е задължителна по давност? Достатъчни ли са 35 века от Моисей, за да кажем, че „не кради“, „не убивай“ и т.н. вече звучат „малко странно“? Не е ли време най-сетне да променим скоростта на светлината и посоката на гравитацията? В края на краищата XXI век сме, мама му стара!

Още от установяването на християнството като държавна идеология в Римската империя съдбите на държавата и църквата, на религията и политиката се преплитат. Да, Църквата освен всичко друго има и светски измерения, едно от които е да бъде част от политиката, част от държавата. Това, че държавата напоследък се дърпа и не иска да е част от църквата, е неин печален проблем.

Доктрината на Империята е: „Една държава, една църква – проекция на Царството Божие на земята“. И така по неволя от тук нататък, каквото се случи на държавата, ще се случи и на църквата.

Въпреки че окончателната раздяла между Източната и Западната църква е официализирана през 1054 г. (тогава се прекъсва евхаристийното общение, поради което днес не можем да служим литургия заедно), тя започва повече от два века по-рано, когато на Толедския събор се........

© СЕГА