We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Нурсултан Назарбаев – Краят на Вечния

3 0 3
21.03.2019

Някак изненадващо за този свят – без цветна революция, без изненадваща кончина, прикривана с дни – поста си напусна вечният президент на Казахстан – Нурсултан Назарбаев. Вероятно е имало хора, които са подозирали подобни планове някъде по структурите на ЦРУ, ГРУ и както се казва там китайското разузнаване, но новината поведе хорото в световните емисии.

Казахстан е ключова държава в световната политика. Освен, че е деветата по големина в света, тя е една от важните държави в производството на нефт и природен газ. Още по-голям относителен дял държавата има в добива на уран. Но не това я прави толкова интересна, колкото ключовото й географско значение. На Изток тя се докосва до Монголия, граничи с Китай и е най-важната територия по пътя на коприната и подпира почти цялата южна част на Русия. Стратегическите интереси тук са на САЩ, Китай и Русия и затова накъде ще се запъти Казахстан и дали ще е стабилна, касае трите могъщи държави.

Начинът, по който Назарбаев си тръгва от поста до голяма степен дава надежди, че в централноазиатската държава няма да има сътресения. Въпреки че е диктатура по същество, в Казахстан е доста по-сложно. Това е държава на кланове и на сложни етнически взаимоотношения. Централната власт се опитва да балансира интересите, като държи васалните сити.

Един малък пример за начина на управление на Казахстан може да илюстрира този баланс. Лидерът на Западния клан – Аслан Мусин – дясната ръка на Назарбаев в началото на века, направи бърза кариера. Той бързо достигна до централното място – шеф на канцеларията на президента, като преди това беше министър на икономиката. Неговото влияние в икономиката и престъпния свят........

© Труд