We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Каролайн Ноукс, министър за имиграцията на Великобритания, пред „Труд“: Статутът на българските учащи в Обединеното кралство ще остане непроменен до края на 2021 г.

4 0 16
21.03.2019

Ако не се стигне до сделка с ЕС, крайният срок за регистрация на европейски граждани ще бъде изнесен до края на декември 2020 г.

На броени дни от датата 29 март, на която излизането на Великобритания от ЕС трябва официално да е завършено, неяснотите около бъдещите отношения на Лондон с държавите членки се задълбочават все повече. Официалното споразумение за условията по Брекзит и двугодишния преходен период след него, постигнато от министър-председателя Тереза Мей с Брюксел, бе на два пъти отхвърлено от парламента. Британският премиер отива днес в столицата на Обединена Европа на последния си на теория Европейски съвет, след като вчера изпрати писмо до председателя Доналд Туск с искане за отсрочка с три месеца на финалната дата, в опит да намери почва, за да прокара сделката. В цялата тази бъркотия, най-уязвими разбира се, остават обикновените граждани – британските в държавите членки на ЕС, и европейските, които учат, живеят и работят на територията на Обединеното кралство. За последните миналата седмица британското правителство обяви, че от 30 март лансира Схема за уседналост, посредством която да бъдат издадени статути за постоянно пребиваване на тези граждани на ЕС, които отговарят на заложените от властите в Лондон изисквания. Доколко рискът от „Брекзит без сделка“ може да повлияе на този план и неговите срокове, на бъдещите отношения между Великобритания и 27-те държави членки на ЕС, на статута на европейците на Албиона и правата на европейските учащи там, разговаряхме по телефона с министъра за имиграцията на Обединеното кралство Каролайн Ноукс.

– Здравейте г-жо министър! Британското правителство обяви миналата седмица, че от 30 март лансира своята Схема за уседналост, за регистрация на граждани на държави членки на ЕС, които вече работят и живеят във Великобритания, през която ще могат да кандидатстват за правото да пребивават в страната, след излизането й от ЕС. Остават ли валидни и как ще се прилагат тези планове в случай на т. нар. „Брекзит без сделка“ и следователно без преходен период за уреждане на бъдещите отношения?
– Реалността е такава – със или без сделка схемата за регистриране е изключително важна. Искаме да сме сигурни, че европейските граждани в Обединеното кралство се възползват от правото си да пребивават легално. Това е в основата на самата схема за уседналост. Разбира се нашето правителство работи много усилено, за да подсигури сделка и за нас е........

© Труд