We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Руското зацикляне в обидата не е ефективно в отношенията със САЩ

5 0 0
21.03.2019

Фьодор Лукянов е главен редактор на в. "Русия в глобалните отношения" от основаването му през 2002 година. Председател на президиума на Съвета по външна и отбранителна политика на Русия от 2012 г. насам. Научен директор на Международния дискусионен клуб "Валдай".

Преди две години, когато Тръмп стана президент, писахме, че неговото идване на власт кардинално ще промени цялостната ни система от представи за нещата. В частност това се отнасяше най-много за руските упреци към Запада, че се е отнесъл несправедливо към Русия след края на Студената война. Тези упреци до голяма степен преобладаваха в дискусиите със САЩ, към края на мандата на Клинтън, а след това при Буш и Обама. При президентството на Тръмп всички тези спорове загубиха смисъл. Мирогледът на магната-строител е прост и цялостен. Тоест той би попитал за какво точно претендирате? Загубил ли си - не се оплаквай. Победителят взема, победеният дава. Така е устроен бизнесът, а и светът като цяло.

Тръмп внесе в международните отношения пределно утилитарен, търговски подход. Задачата е ясна. Да стане света по-изгоден за САЩ. Изгоден, в прекия материален смисъл на тази дума. Него не го интересуват, прости ни господи, религии, ценности, глобална........

© Гласове