We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Легенди и истини в българската история Парламентът и публичният дом Първият конфликт на интереси е в Цитаделата на греха

4 0 21
20.03.2019

П. К. Гълъбаров взема обществената поръчка по втория начин

През 1901 г. Народното събрание реши всички проблеми на отечеството и се хвана с публичния дом на столицата. Цитаделата на греха влезе в дневния ред на парламента. Чудовищни злоупотреби откриха депутатите при строежа на седем еротични павилиона. Те могат да се обобщят под шапката на онова, което днес наричаме конфликт на интереси.

На 29 ноември 1900 г. пуска кепенци Десетото народно събрание, а на 22 февруари 1901 г. отваря двери Единадесетото. По стародавна нашенска традиция новите силни на деня се запретват да омаскарят предишните. Начело с Найчо Цанов, група депутати внасят предложение за съдене на министри от бившия радославистки режим.

Идеята е приета със смазващо болшинство. Гласувана е комисия, която да разследва делата на ексуправляващите. Дванадесет разгневени мъже три месеца се ровят в архивите. Резултатът е обширен доклад, който вади наяве язвите на режима.

На 17 август Атанас Петров започва да чете изобличителния документ. След два часа преграква, сменен е от адаша Атанас Ибишев. Когато и той отмалява, четенето продължава Манол Златанов. После пак иде ред на Петров, който междувременно си е направил гаргара с лайкучка.

Три дни депутатите слушат за потресаващи злоупотреби. Шашми при събирането на средновековния данък десятък, въведен от правителството. Далавери с покупката на железопътни вагони. Спекулации около строежа на Варненското пристанище. Намеса в Софийската лотария. Корупция при даване под наем на Столичните минерални бани.

На 20 август иде ред на публичния дом. Този ден четец е Найден Корманов, който има баритонов тембър и ясна дикция. „По постройката на 7 здания за публични домове на Софийското градско общинско управление“, обявява Корманов и начева изложението:

„Софийското градско общинско управление в заседанието си от 13 юлий 1899 г. се е занимало с въпроса за построяване градски здания за публични домове; след като е одобрило избраното от една предварителна........

© Труд