We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Гръцки алъш-вериш в Турция Съществува геополитическото напрежение между Запада и Русия с основен играч Анкара

3 0 57
08.02.2019

Срещата на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Белия Дворец (Аксарай) със султана Ердоган може да не предизвика драматични мигове, както през декември 2017 г., когато турският президент обрисува цялата гама на турските претенции при посещението си в Гърция, включително и поисканата ревизия на Лозанския договор. Може и да се спомене за необходимостта от взаимно разбирателство и намаляване на напрежението между двете държави, но резултатът, както е видно от общите изявления, е далечко от мисълта за дипломатически успех.

Така или иначе трънът, свързан с 8-те турски офицери, които намериха убежище в Гърция след турския преврат, продължава да утежнява отношенията между двете държави и президентът Ердоган не показа да е склонен да забрави тази история, както стана ясно и от обявената награда от 5,5 милиона евро за 8-те военни, няколко часа преди да пристигне Алексис Ципрас в Анкара. Това послание бе изпратено още преди да стъпи кракът на гръцкия министър-председател в Турция. Президентът Ердоган продължава с претенциите си за тяхното експулсиране, макар да е наясно, че подобно действие надхвърля възможностите на Алексис Ципрас.

Изявленията на гръцкия министър-председател, че “превратаджиите не са желани в Гърция”, може да се чуват като положителни в Анкара, но проблемът продължава да съществува и турският президент размаха пръст на Атина, за това какво може да се........

© Труд