We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Петър Андронов, председател на Асоциация на банките в България и главен изпълнителен директор на ОББ, пред „Труд“: Ниските лихви не бива да са водещият аргумент за вземане на кредит Растящата икономика подкрепя резултатите на банките

2 0 2
08.02.2019

Лихвите по кредитите са на рекордно ниско равнище. А потребителските заеми нарастват с най-бързия темп след кризата през 2018 г. Наред с това обаче се заговори за предстоящо повишаване на лихвите. С въпроси кога ще стане това и какъв ще бъде ефектът за кредитополучателите се обърнахме към председателя на Асоциация на банките в България и главен изпълнителен директор на ОББ Петър Андронов.

– Прогнозите са, че предстои обръщане на тенденцията и повишаване на лихвите. Кога очаквате да стане това в България?
– Заради валутния борд България е обвързана с лихвените тенденции на еврозоната. И ако в страната ни няма икономически или политически сътресения, за да разберем какво ще се случва с лихвите, просто трябва да следим лихвените проценти по еврото. Не е необходимо да гадаем, достатъчно е да следим действията, изявленията и мисленето на най-добре информирания субект, който взема решенията за нивото на лихвите в еврозоната, а това е Европейската централна банка (ЕЦБ). Плюс международните пазари, които анализират средата и преценяват кога е подходящо да се вземат решения за промени на лихвените проценти.

До неотдавна ЕЦБ имаше сравнително ясни намерения и даваше сигнали, че вероятно към края на тази година може да пристъпи към лихвени повишения. За това основание даваха добрите икономически резултати на еврозоната – растежа, инфлацията, която мъничко започна да се увеличава, повишаването на заплатите и т.н. Така че, допреди известно време въз основа на информацията си ЕЦБ беше, като че ли по-склонна да загатне лихвено нарастване в еврозоната с близо 4-годишно закъснение след процеса, който Федералният резерв на САЩ стартира в края на 2015 г.

Но през третото тримесечие на 2018 г. растежът на БВП в еврозоната се забави до 0,2%, инфлацията се запази ниска, а това в комбинация със съществено увеличената политическа нестабилност дадоха основание на ЕЦБ да забави ходовете си и да премисли намерението си, като тя пожела да изчака и да види по-дълги редове от данни. Вероятно ще пожелае да види и данните за първото тримесечие на 2019 г. преди да избере да продължи в същата посока или да преосмисли намерението си за увеличение на лихвите. В голяма степен ЕЦБ има основания за това.

Имаме сериозни сътресения, очаквани по линия на изборите в ЕС – за Европейска комисия, за Европейски парламент. Очаква се промяна и в ръководството на самата ЕЦБ, предстоят национални избори, има сериозен италиански сюжет, френски сюжет с големи предизвикателства, за Брекзит въобще да не говорим. Има притеснения за отделни страни в нашия регион и политическите развития в тях, има известно забавяне в Китай,........

© Труд