We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Антраксът отравя целия организъм

5 0 0
18.01.2019

"Възможно е примитивният живот да се среща много често, докато интелигентният – твърде рядко. Някои биха казали, че всъщност му предстои да се появи и на Земята“.

Тези думи принадлежат на един наистина голям човек, чието име е Стивън Хокинг. Няма как някой да не помни или пък да не е чувал за тази бележита личност, постигнала забележителни успехи, променили света напук на безпощадното заболяване, от което е страдала цял един живот.

Всъщност този изстрадал човек е доказателство, че потенциалът на човешкия мозък е безграничен и него не можеш да приковеш към инвалидната количка. За жалост такива личности са доста голяма рядкост. Може би и поради тази причина е далеч по-правилно, ако се вглеждаме в техните дела и се вслушваме в техните съвети и изводи. Повярвайте, те могат да се окажат безценни. Особено във времена, когато повече от всякога ние хората се нуждаем от тласък, който да ни мотивира да вървим напред.

Тук обаче отваряме една скоба, при това голяма: Ако имаш един идиот и го мотивираш, ще имаш просто един мотивиран идиот. Така без да искаме се оказваме на, меко казано, изходна позиция или по-скоро отново в началото, което опира до поколението, което сме създали и продължаваме да създаваме.

Вярно е, че всеки човек сам по себе си е уникален, но пък сигурно и за това се роди толкова популярната фраза сред днешната младеж: „уникален идиот“. Несъмнено подобни словосъчетания будят огромна доза смях и за някои са си откровено забавление, но приятната част свършва точно там, където започват проблемите, последствие от безумните и безотговорни действия. Естествено отговроността за същите в никакъв случай не пада върху плещите на виновника, а точно обратното. Но те, старите хора, са си го казали, пък ние ако искаме да го проумяваме: „ Покрай сухото, гори и мокрото“. „Преведено“ на по-прост език няма как, когато примитивното, пошлото и комерсиалното са на почит, културното, смисленото и индивидуалното да не пострадат.

Даже по-лошо – тези неща просто се изгубват, стават някак незабележими. Само, че от това страдаме всички, без изключение! Защото добрият........

© Стандарт Нюз