We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Вучићева борба против криминала - просудите сами!

3 0 0
18.01.2019

Председник Вучић је изнео читав низ погрешних и нетачних ставова најављујући нови-нови-нови талас борбе против криминала. У тексту ћу говорити само о мањем броју разлога због којих су ти ставови неутемељени, а оставићу сасвим по страни манир у коме председник Вучић све представља као „моја борба“.

1. Казна доживотног затвора

Пошто су му стручњаци скренули пажњу у првим коментарима да је према ставу Европског суда за људска права у Стразбуру неприхватљиво да постоји казна доживотног затвора без права осуђеног да икада буде пуштен на слободу, Вучић је наредног дана „појаснио“ да ће се то односити само на најтеже случајеве.

Председник је сасвим неискусан правник и склон импровизацијама које право не трпи, па је превидео да је Суд за људска права расправљао управо случај у коме је законодавац прописао да за поједини облик доживотне казне затвора осуђени нема права да икада изађе на слободу.

Реч је о Великој Британији, која је прописивала три врсте казни доживотног затвора. У две је и сама дозвољавала условни отпуст, наравно увек је реч само о могућности у свим системима, а за најтеже случајеве такве могућности није било. Дакле, Суд је управо разматрао случај за који се Вучић данас залаже да буде уведен у Србији и стао на становиште да такво законодавство није прихватљиво.

Суд је заузео став да се као најдужи рок може прописати 25 година затворске казне, после ког рока осуђени мора имати право да тражи да буде пуштен на слободу. Да ту одлуку мора донети суд, а не део извршне власти и да........

© НСПМ