We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Алексис Ципрас – Атинският Робин Худ

3 0 54
18.01.2019

За Алексис Ципрас вече знаем няколко неща – той е най-младият премиер на Гърция за последните 150 г., европейски комунист с магическа харизма, лошото момче на гръцката политика без вратовръзка и премиерът, извел Гърция от най-тежката икономическа криза. Атинският Робин Худ и приятел на Хю Лори. Единственият политик, придружаван от чернокожа имигрантка от Африка по време на митинг, превръщайки се в символ на новото поколение гърци, които поискаха достъп до политическата сцена, окупирана от по-възрастните. В топ пет сред най-секси политиците в света през 2018 г.

Гръцкият парламент гласува вот на доверие на кабинета на премиера Алексис Ципрас. Правителството получи необходимите 151 гласа от 300-членния парламент. То беше подкрепено от 145 депутати от СИРИЗА и шестима независими народни представители. Против гласуваха 148 депутати от опозицията.

Израснал в атинския квартал “Екзархия” като най-малкото, трето дете на семейство от средната класа, Алексис Ципрас е роден дни след краха на военната хунта през 1974 г. Баща му е строителен предприемач от Епир, а майка му е от Правища, Егейска Македония. Учителите му си го спомнят като тих и кротък. Винаги седнал на последния чин. По онова време се заражда и любовта му към Гръцката комунистическа партия. Скоро среща и другата си любов. Съученичката Бети, по паспорт Перистера Базиана, с която имат две деца. Години по-късно, двамата живеят на семейни начала в атинския квартал “Кипсели”, където са и до днес. Атеисти, без сключен брак, без църковно кръщение за децата им. По-малкият им син се казва Орфеас Ернесто – в чест на революционния идол на семейство Ципрас........

© Труд