We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Шетње нису довољне - организација и програм као ...

1 0 0
18.01.2019

Из историје је познато да су ефикасни само они политички покрети који су у стању да стварају институције које имају моћ, и који почивају на јасним антисистемским програмима. Протести који се одржавају последњих недеља у Србији, за сада, немају ни јасан политички програм, ни чврсту организацију. Спонтани протести грађана обично не трају дуго, брзо се појаве и још брже нестану, што смо небројено пута видели у свету последњих година, од Окјупај покрета у САД, па на даље. Пишући о Лењину, поводом његове смрти 1924, марксистички филозоф Ђерђ Лукач приметио је да је у политици организација Архимедова тачка.

Концепт грађанског протеста изнуђен је због тога што је већи део опозиције компромитован начином на који су вршили власт до 2012. године, стога политичке партије не могу артикулисати незадовољство становништва. Још је сложенији проблем са идеолошко-политичком платформом и грађанског протеста и опозиционих партија. Проевропски блок идеолошки је заробљен неолибералним догмама и не доводи у питање кључне поставке Вучићевог система, европске интеграције и отворену капиталистичку тржишну привреду.

Либерали у Србији не виде да је криза ЕУ системска и да она нема капацитете да се транформише. Док је оспоравање неолибералног концепта европских интеграција долазило само са периферије, попут Грчке, естаблишмент је имао снаге да такве протесте одбије, али када се оспоравања јављају у центру, у Француској и Италији, капацитети ЕУ за пацификацију су крајње ограничени. Либерали и у Србији и Европи критику пропалог концепта европског уједињења препуштају десници, чиме она добија неограничене могућности за јачање свог политичког утицаја. Већи део опозиције у Србији тежиште критике усмерава на личност владара, што њему олакшава да се очува на власти и да оптужи критичаре како немају никакав........

© НСПМ