We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Институт “Конфуций” запали хиляди по китайския Китаистите от болярския град работят с над 40 образователни институции в 15 селища у нас

2 0 0
17.01.2019

За 6 години в сметката на ВТУ са влезли над 1 млн. лева

Китайският език и култура напоследък стават все по-популярни у нас и хиляди деца и възрастни усърдно изучават азиатското слово. Огромни заслуги за нарастващия интерес има Институт „Конфуций“ към Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Екипът от преподаватели и студенти под вещото ръководството на директора доц. Искра Мандова, вече 6 години развива мащабна дейност.

„Договорът за създаване на Институт „Конфуций“ беше подписан на 28 март 2012 г. в Централата на Институт „Конфуций“/Ханбан в Пекин. Тогава ректорите на ВТУ и на Университета по геонауки в град Ухан заявиха желание за създаването му и за партньорство чрез платформата за разпространение на китайския език и култура по света.

„Нашият институт беше 359-я в света, но към момента общо има създадени над 550 института и над 1000 класни стаи „Конфуций“. Дейността им се финансира предимно от Централата на Ханбан“, сподели доц. Мандова, която е известен учен китаист.

Преди няколко години великотърновският Институт „Конфуций“ завързал партньорство и с Пекинския университет за езици и култура и чрез сътрудничеството си двата китайски университета, успели да разгърнат още по-сериозна дейност.

„Към настоящия момент си сътрудничим с над 40 образователни институции в 15 населени места в България. Такова постижение имат много малко институти в света. Партнираме си с 18 училища, с над 10 детски градини, читалища, четири университета, младежки центрове и т.н. Служителите от администрацията на община Сливница от тази година изучават китайски език по инициатива на кмета.........

© Труд