We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

"Хуанцю шибао": Защо руско-китайските отношения са здрави като скала

2 0 0
17.01.2019

Докато представителите на Републиканската партия в САЩ постоянно говорят в медиите за „нова студена война“, американските експерти се разделиха на два лагера в мненията си за руско-китайските отношения. Едните от тях предполагат, че двете страни вече са договорили стратегически алианс, с цел в бъдеще да отправят сериозно предизвикателство към Штатите. Другата група експерти са на мнение, че сега отношенията между Русия и Китай са нестабилни и ако контактите между Русия и Западните страни се подобрят, то отношенията с Пекин също ще претърпят сериозна промяна.

Относно изложените по-горе позиции си струва да споменем неотдавнашния отговор на представителя на пресслужбата на Министерството на външните работи на Китай на въпроса на журналист за оценката му на отношенията между Русия и Китай. Той каза следното: „В сегашната сложна и променлива международна обстановка отношенията между нашите страни са стабилни като скала“. Развитието на взаимоотношенията през миналата година напълно потвърждава това негово изказване.

Дипломатически връзки между Русия и Китай бяха установени преди повече от 20 години. Анализирайки историята на тяхното развитие, се забелязва, че междудържавните отношения са не само много стабилни, но нивото им постоянно се повишава. Какво обуславя тяхната........

© Гласове