Κλιματική ανθεκτικότητα με νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική
Η Ελλάδα και στα ενεργειακά ζητήματα συμπεριφέρεται ως εκκρεμές. Οι ταλαντώσεις της, είναι χαρακτηριστικές. Έπειτα από τα σημαντικά βήματα που έκανε στην καθαρή ενέργεια, στη συνέχεια αναδιπλώθηκε.
«Η δυναμική της κλιματικής κρίσης, δεν προκαλεί μόνο απαισιοδοξία, αλλά και έντονη ανησυχία. Το έλλειμα βιωσιμότητας είναι δείκτης αλόγιστων πολιτικών και πρωτοφανούς αμεριμνησίας», Γιόσκα Φίσερ.
Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος αυξημένα αντανακλαστικά για να καταλάβει, ότι βρισκόμαστε ήδη σε μια ζοφερή εποχή. Ούτε είναι απαραίτητο να διακρίνεται για τις περιβαλλοντικές και οικολογικές του ευαισθησίες. Και αυτό γιατί, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Το χειρότερο δε, βιώνουμε τις απρόβλεπτες συνέπειες της.
Το σίγουρο πάντως είναι, ότι οι προοπτικές κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι. Η πολυπόθητη πρόοδος δεν ακολουθεί όπως νομίζουν κάποιοι, τη γραμμική ροή θετικών εξελίξεων. Το παρόν και το μέλλον ενέχει σημαντικούς κινδύνους. Η επιβάρυνση του κλίματος είναι υπαρκτή. Η σύνδεσή της με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, την καθιστούν άκρως επικίνδυνη. Τα μαύρα σύννεφα της, τα οποία πλανώνται σε όλο τον κόσμο γίνονται ορατά όλο και περισσότερο.
Αρκεί να αναφέρουμε, πως στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο φετινός Ιούλιος, υπήρξε ο θερμότερος που μέχρι τώρα έχει καταγραφεί. Μάλιστα η ανυπόφορη ζέστη και τα κύματα του καύσωνα, κόστισαν τη ζωή σε σημαντικό αριθμό συνανθρώπων μας. Υπολογίζεται ότι πάνω από 1500 ήταν οι θάνατοι.
Πέρα από τις αβίωτες θερμοκρασίες, το κλιματικό χάος μας επιφύλαξε ανεξέλεγκτες πλημμύρες, πρωτοφανείς ξηρασίες και γιγάντιες πυρκαγιές με τραγικές συνέπειες. Τα πλήγματα στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα είναι ανυπολόγιστα. Με την υπερθέρμανση του πλανήτη, εκατομμύρια στρεμμάτων γεωργικών καλλιεργειών αντιμετωπίζουν πλέον αυξημένα προβλήματα βιωσιμότητας. Το φυσικό κεφάλαιο αποδυναμώνεται διαρκώς. Εξίσου δραστικές είναι και οι επιπτώσεις στο ζωικό κεφάλαιο.
Η σκληρή αλήθεια είναι ότι, ο κόσμος έχει πάρει «το δρόμο για την κλιματική κόλαση», όπως υποστήριξε πριν λίγες μέρες κατά τις εργασίες της τελευταίας συνόδου του ΟΗΕ, ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας του. Ο Αντόνιο Γκουτέρες έστρεψε τα βέλη του, δίχως να μασάει τα λόγια του, κατά των θιασωτών των ορυκτών καυσίμων, λέγοντας πως μεταχειρίζονται την ατμόσφαιρα του πλανήτη σαν ανοικτό υπόνομο, αντλώντας τεράστια υπερκέρδη και αδιαφορώντας πλήρως για τις καταστροφικές συνέπειες των ενεργειών τους.
Όπως επιστημονικά έχει τεκμηριωθεί, ο άνθρακας, ο λιγνίτης, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, είναι οι φυσικοί αυτουργοί της κλιματικής κρίσης. Η χρήση τους προκαλεί τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ιδίως του διοξειδίου του άνθρακα. Η αύξησή τους επιβαρύνει περαιτέρω την ατμόσφαιρα, προκαλώντας ασφυκτικές συνθήκες διαβίωσης. Μολονότι οι πόλεμοι στην Ουκρανία και στον Περσικό Κόλπο επέτειναν την ενεργειακή κρίση, η Ευρωπαϊκή Ένωση, εξακολουθεί να ηγείται της κλιματικής δράσης.
Παρόλα αυτά οι φιλόδοξοι στόχοι που είχε θέσει για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, αντιμετωπίζονται πλέον από αρκετές χώρες με επιφύλαξη, θεωρώντας τους υπέρμετρα........
