We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Гръцки пенсионери се спасяват в България Тук те търсят изгубения си комфорт

4 0 48
14.11.2018

Всичко, което е далече от морето, е провинция, пише Хемингуей, а Гърция със своята най-дълга брегова линия в света (13 676 км) има претенции да се определи като столицата на Европа. Със сигурност това не е държава, от която бягаш, за да оцелееш. Тук приходите от туризъм са 14,6 млрд. евро – 1/ 4 от брутния вътрешен продукт на Гърция. Неин е нaй-гoлeмият тъpгoвc?и флoт в cвeтa, който е пoлoвинaтa от и?oнoми?aта й, а тя надхвърля 204 млрд. долара през 2017 г.

Обикновено за промяната на манталитета и начина на живот в дадено общество е необходим период от три поколения. В Гърция това стана в рамките на едно поколение – за 25-30 години. Трудно е един народ да се преобрази за толкова кратко време, но гърците преминават през тази Голгота. В тяхната ДНК са закодирани качества, които спомогнаха за това. Една историческа мегаломания, една удивителна приспособимост, едно чувство, че всички са им длъжници и една естествена способност да оцеляват в трудни условия. За гърка е нормално да тръгва от дъното, да се издига високо, след това отново да пада. Пример за това е днешният 60-годишен грък, който като дете е живял в бедност, на 40 години става богат, докато на 50 отново е беден.

Днешните съвременни пенсионери са представители на поколение, плувало в потоци от пари. Към днешна дата, в следствие на кризата приходите намаляха и се мъчат да „оцеляват“ чрез „пенсионерска емиграция“ основно в България.

През 2015 г. гръцки пенсионер шокира Германия като изплака болката си, че преди е получавал 3600 евро пенсия и я орязали........

© Труд