Σε συνέχεια της ημερίδας της 21ης Σεπτεμβρίου στη Πλατεία Νικολάου Πλαστήρα (κατά κόσμον Βουνακίου), η οποία ήταν αφιερωμένη στα αδέσποτα, θα ήθελα να επαναφέρω και να θίξω το ζήτημα του καταφυγίου για τα αδέσποτα ζωάκια στο Δήμο της Χίου.

Είναι δεδομένο ότι η αγάπη του ανθρώπου για τα ζώα αποτελεί μία ευαισθησία την οποία κάθε ένας εκφράζει και υπηρετεί με διαφορετικό τρόπο, αλλά έχει ως τελικό στόχο τη παροχή μίας αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους τετράποδους φίλους μας. Στα πλαίσια αυτά, ο Δήμος Χίου έκανε αρκετές προσπάθειες ώστε να βοηθηθούν τα αδέσποτα, αλλά ξέχασε τη σημαντικότερη υπόσχεση του, αυτή της δημιουργίας καταφυγίου.

Αν και οριοθετήθηκε χώρος στη θέση Ρεπάνα στα Καμπόχωρα, η Δημοτική Αρχή για άλλη μία φορά εκμεταλλεύτηκε το ευαίσθητο αυτό ζήτημα, με απευθείας ανάθεση για τη μελέτη σε γραφείο στο Βόλο. Επιπλέον, αξίζει θα θυμηθούμε το ζήτημα τήρησης των νόμων, όπου αν και αναφέρεται ρητά στον 4745/2020 ότι η θανάτωση ζώων αποτελεί κακούργημα, φαίνεται τελικά να μην ισχύει αν κάποιος ανήκει στη δημοτική αρχή.

Για να μη μακρηγορούμε, την ίδια ώρα που στη Χίο δε προχωράει το συγκεκριμένο ζήτημα, περισσότεροι από τους μισούς δήμους της Ελλάδας έχουν υποβάλει αιτήσεις για καταφύγια και ο Δήμος Χίου φυσικά αποτελεί εξαίρεση. Ωστόσο επειδή και αύριο να γινόταν η κατάθεση για την κατασκευή καταφυγίου θα χρειαζόταν μεγάλο διάστημα έως την ολοκλήρωση του, αναρωτιέμαι γιατί δε λήφθηκαν τουλάχιστον ορισμένα μέτρα, όπως έγινε προσφάτως στο δήμο Αγίας Βαρβάρας όπου έγινε ακόμα και χώρος άσκησης ζώων, ώστε να υπάρχει τουλάχιστον πρόσβαση σε νερό και τροφή (παραθέτω φωτογραφίες); Ελπίζουμε λοιπόν, η κοινωνία μας να απαιτήσει η επόμενη δημοτική αρχή, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, να μην εγκαταλείψει το σχέδιο για τη δομή φιλοξενίας αδέσποτων ζώων και να συμβάλει ουσιαστικά στο περιορισμό εγκατάλειψης, κακοποίησης και δυστυχώς σε ορισμένες περιπτώσεις θανάτωσης ζώων, δίνοντας τους την ευκαιρία να ζήσουν και αυτά αξιοπρεπώς.

Αμέντας Ιωάννης

Κτηνίατρος Α.Π.Θ., DVM, MSc

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Χίου

Χίος Για Όλους-Γιάννης Μαλαφής

QOSHE - Το καταφύγιο ζώων της Χίου....του χτες - Γιάννη Ισ. Αμέντα
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Το καταφύγιο ζώων της Χίου....του χτες

5 0
23.09.2023

Σε συνέχεια της ημερίδας της 21ης Σεπτεμβρίου στη Πλατεία Νικολάου Πλαστήρα (κατά κόσμον Βουνακίου), η οποία ήταν αφιερωμένη στα αδέσποτα, θα ήθελα να επαναφέρω και να θίξω το ζήτημα του καταφυγίου για τα αδέσποτα ζωάκια στο Δήμο της Χίου.

Είναι δεδομένο ότι η αγάπη του ανθρώπου για τα ζώα αποτελεί μία ευαισθησία την οποία κάθε ένας εκφράζει και υπηρετεί με διαφορετικό τρόπο, αλλά έχει ως τελικό στόχο τη παροχή μίας αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους τετράποδους φίλους μας. Στα πλαίσια αυτά, ο Δήμος Χίου έκανε........

© ΑΛΗΘΕΙΑ


Get it on Google Play