Минималният акциз ще бъде 180 евро на 1000 къса, пише “Файненшъл Таймс”

Необходимо е одобрение на страните членки

Цигарите в България ще поскъпнат близо два пъти заради нови минимални нива на акцизите за тютюневите изделия. До дни Европейската комисия ще представи официално предложение за промяна в директивата за акцизите за тютюневите изделия от 2011 г. Според информация на “Файненшъл Таймс”, както и “Труд News” вече писа, ще бъде предложено минималният акциз за цигарите да бъде увеличен два пъти от сегашните 90 евро на 1000 къса на 180 евро на 1000 къса.

В момента минималният акциз върху цигарите за страните от ЕС е 1,80 евро на кутия, или близо 3,50 лв. Предложението на Европейската комисия е акцизът да стане поне 3,60 евро на кутия, или 7 лв. Върху акциза се дължи и 20 на сто ДДС. Така при въвеждане на нов по-висок акциз за цигарите само налозите в една кутия ще бъдат поне 8,40 лв. С другите разходи цените на цигарите ще надминат 10 лв. за кутия.

В момента най-масовите цигари у нас са в ценовия диапазон от 5,20 лв. до 6,50 лв. за кутия. С новия акциз цените на някои марки цигари ще нараснат близо два пъти. За достигането на новите минимални нива на акцизите за тютюневите изделия от Европейската комисия ще бъде даден срок от няколко години.

Според “Файненшъл Таймс” в доклада на Европейската комисия се споменават държавите, които ще срещнат най-големи затруднения и в които новите минимални акцизи ще имат най-сериозен ефект върху потребителите и върху икономическите оператори - на първо място е България, следвана от Полша, където цените на цигарите според Брюксел са твърде ниски.

Рязко повишаване на цените на цигарите може да доведе да увеличение на контрабандата, става ясно от коментарите на “Файненшъл Таймс”. Затова тютюневите компании, които оперират на пазара в България, искат парламентът да приеме календар за постепенно покачване на акциза през всяка от следващите няколко години.

Целта на Европейската комисия е чрез повишението на цените на цигарите да бъде намалено потреблението им.

Допълнителен плюс ще бъде увеличението на приходите в бюджетите на страните членки. Комисията предвижда увеличението на налозите върху тютюневите изделия да генерира допълнително общо 9,3 млрд. евро приходи за страните-членки на ЕС. Роб Бранстън, старши преподавател по икономика и член на изследователската група за контрол на тютюнопушенето на Университета в Бат, Великобритания, коментира за “Файненшъл Таймс”, че промяната на налозите “е отдавна закъсняла” и цигарите са “твърде евтини” на фона на инфлацията. Но Питър ван дер Марк, генерален секретар на Европейската потребителска асоциация на потребителите на тютюн и бизнесмен, предупреждава, че “ако има внезапно и много рязко увеличение на цените, може да се създадат условия за незаконна търговия”.

Коментар за “Файненшъл Таймс” са дали и от Бритиш Американ Тобако (БАТ). “Предложението трябва да бъде одобрено от всички държави-членки на ЕС преди да влезе в сила”, заявяват от БАТ и допълват, че това е “началото на дълъг законодателен процес”.

Проект на Европейската комисия

По отношение на новопоявилите се през последните години продукти - течности за електронни цигари и бездимни тютюневи изделия, Европейската комисия също е подготвила предложения за размера на акцизите. Според информацията на “Файненшъл Таймс” акцизът за течности за електронни цигари, съдържащи по-малко от 15 милиграма никотин на милилитър, трябва да стане поне 20% от продажната цена на дребно, а при по-високи концентрации на никотин акциза трябва да бъде поне 40% от крайната цена. Минималният акцизът за нагреваемите цигари трябва да стане поне 55% от крайната цена или най-малко 91 евро на 1000 къса, което ще бъде два пъти по-малко от налога за класическите цигари.

661 млн. лв. допълнителни приходи

Плавно повишение на акциза за цигарите през всяка от следващите четири години, предвижда предложението на Министерството на финансите, което вече е внесено в парламента.

В момента минималният акциз за цигарите е 177 лв. за 1000 къса. Като акцизът има два компонента - пропорционална ставка (процент от крайната цената) в размер на 25% и специфична (фиксирана) ставка в размер на 109 лв. на 1000 къса.

Предложението на министерството е от 1 март следващата година акцизът да стане 23,50% от крайната продажна цена плюс 117,5 лв. на 1000 лв. Като същевременно акцизът не трябва да е по-малък от 185,5 лв. за 1000 къса. Това ще доведе до покачване на цените с около 20 ст. на кутия. Предложението е акцизите да бъдат повишени от 1 март 2023 г., за да имат време тютюневите компании да се снабдят с нови бандероли.

След това от началото на 2024 г., 2025 г. и 2026 г. е планирано да има ново покачване на акцизите, като всяко едно от тях ще доведе до повишение на цените с около 20 ст. Всичко това ще осигури допълнителни приходи в бюджета през следващите четири години в размер на 661 млн. лв.

Има стимул за покупки от съседни страни

В България е най-евтино

Има голяма разлика между цените на цигарите в отделните страни от ЕС.

Цените на цигарите в страните от ЕС варират в много широки граници. От Европейската комисия събират информация както за средната цена на цигарите в страните-членки, така и за най-масовата ценова категория.

У нас най-масовите цигари имат по-ниска цена от средната, защото българите имат ниски доходи и купуват най-често от по-евтините марки. В редица страни от ЕС обаче най-масовите цигари имат по-висока цена от средната за страната.

Цените на тютюневите изделия в България са най-ниски, като у нас най-популярната ценова категория е 2,66 евро, или 5,20 лв., показват данни на ЕК. Най-скъпи цигари пушат в Ирландия, където най-популярни са кутиите от 15 евро. Тези големи разлики в цените са предпоставка хората да купуват цигари от съседни страни, където тютюневите изделия са по-евтини, са част от мотивите на Европейската комисия да предложи нови минимални нива на акцизите.

В редица държави от ЕС като Ирландия, Белгия, Нидерландия, Франция и Финландия акцизите за цигарите и в момента са значително по-високо от новите минимални нива, които ще предложи Европейската комисия. Затова увеличение на налозите в тези страни ще има само по тяхна преценка. Но в България акцизът за цигарите е на сегашното минимално за ЕС ниво и значително изостава спрямо налозите в другите страни от ЕС. Затова при увеличение на минималните акцизи именно в България ще трябва да има най-голямо покачване на цените.

Купуват ги ученици

Брюксел иска да бъдат обложени

Твърдите изделия, съдържащи никотин, също да бъдат обложени с акциз, предлагат от Институт по тютюна.

Никотиновите дъвки да бъдат обложени с акциз подобно на цигарите. За това настояват от Институт по тютюна и тютюневите изделия в становище до парламента по промените в данъчните закони, които предстои за бъдат гласувани на второ четене.

От института искат акциз да има и за “нови и нововъзникващи никотинови изделия”, които не съдържат тютюн, но служат за заместители на тютюна. И в момента в България има акциз за нагреваемите тютюневи изделия, а Министерският съвет предлага от 1 март следващата година да бъдат обложени и течностите за електронни цигари. Но във внесения в парламента проект не е предвидено облагане на редица изделия, които съдържат никотин.

Смятаме, че е необходимо да се въведе облагане на нови и нововъзникващи изделия, които се разпространяват на нашия пазар като заместители на тютюна, но не попадат в обхвата на акцизното законодателство, гласи становището на Института по тютюна. Както се предлага облагане на течностите, съдържащи никотин за електронни цигари, бихме искали да обърнем внимание на никотиновите изделия, които не съдържат тютюн и се предлагат в “твърда” форма - най-често под формата на пликчета, пакетчета, дъвки, разтворими таблетки и други форми, допълват от института. Общото между всички тези твърди никотинови изделия е, че съдържат някакъв субстракт в твърда форма, основа, върху която е добавен никотин. Макар тези продукти да наподобяват никотин заместващите терапии, които са за медицински цели и се предлагат в аптеките, тези тютюневи заместители не са медицински или лекарствени средства за отказване от тютюнопушенето, но не се контролират, а се разпространяват свободно в търговската мрежа.

Никотиновите торбички са познати като паучове или снус. Те са малки пакетчета, пълни с вещество с високо съдържание на никотин. Продуктът най-често е купуван от ученици. Често го употребяват дори в училище. Торбичките се продават свободно в магазините за алкохол и цигари. Въпреки, че на опаковката е написано, че са забранени за хора под 18 години, достъпът до тях е лесен. Разпространението им не се следи, защото пакетчетата не попадат в обхвата на нито един закон в България. Употребата на една никотинова торбичка се равнява на пушенето на три цигари едновременно, твърдят експерти.

Има тенденция за нарастване на разпространението на тези изделия в страната и считаме, че сега е подходящ момент, те и течностите за електронни цигари да бъдат обложени, посочват от Института по тютюна.

Никотиновите изделия в твърда форма се регулират в акцизните законодателства в поне 8-10 страни членки на ЕС, като Унгария, Италия, Естония, Латвия, Дания и Швеция. Облагането в тези страни обхваща повече или по-малко никотинови изделия, които са наречени “никотинови заместители на тютюна”, “алтернативни изделия”, “никотинови изделия за немедицински цели” и т. н.

QOSHE - Брюксел вдига към два пъти цените на цигарите - Стефан Кючуков
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Брюксел вдига към два пъти цените на цигарите

6 0 1
29.11.2022

Минималният акциз ще бъде 180 евро на 1000 къса, пише “Файненшъл Таймс”

Необходимо е одобрение на страните членки

Цигарите в България ще поскъпнат близо два пъти заради нови минимални нива на акцизите за тютюневите изделия. До дни Европейската комисия ще представи официално предложение за промяна в директивата за акцизите за тютюневите изделия от 2011 г. Според информация на “Файненшъл Таймс”, както и “Труд News” вече писа, ще бъде предложено минималният акциз за цигарите да бъде увеличен два пъти от сегашните 90 евро на 1000 къса на 180 евро на 1000 къса.

В момента минималният акциз върху цигарите за страните от ЕС е 1,80 евро на кутия, или близо 3,50 лв. Предложението на Европейската комисия е акцизът да стане поне 3,60 евро на кутия, или 7 лв. Върху акциза се дължи и 20 на сто ДДС. Така при въвеждане на нов по-висок акциз за цигарите само налозите в една кутия ще бъдат поне 8,40 лв. С другите разходи цените на цигарите ще надминат 10 лв. за кутия.

В момента най-масовите цигари у нас са в ценовия диапазон от 5,20 лв. до 6,50 лв. за кутия. С новия акциз цените на някои марки цигари ще нараснат близо два пъти. За достигането на новите минимални нива на акцизите за тютюневите изделия от Европейската комисия ще бъде даден срок от няколко години.

Според “Файненшъл Таймс” в доклада на Европейската комисия се споменават държавите, които ще срещнат най-големи затруднения и в които новите минимални акцизи ще имат най-сериозен ефект върху потребителите и върху икономическите оператори - на първо място е България, следвана от Полша, където цените на цигарите според Брюксел са твърде ниски.

Рязко повишаване на цените на цигарите може да доведе да увеличение на контрабандата, става ясно от коментарите на “Файненшъл Таймс”. Затова тютюневите компании, които оперират на пазара в България, искат парламентът да приеме календар за постепенно покачване на акциза през всяка от следващите няколко години.

Целта на Европейската комисия е чрез повишението на цените на цигарите да бъде намалено потреблението им.

Допълнителен плюс ще бъде увеличението на приходите в бюджетите на страните членки. Комисията предвижда увеличението на налозите върху тютюневите изделия да генерира допълнително общо 9,3 млрд. евро приходи за страните-членки на ЕС. Роб Бранстън, старши преподавател по икономика и член на изследователската група за контрол........

© Труд


Get it on Google Play