We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Хърватите - съюзникът на македонските българи

3 0 18
18.10.2021

В поредица от публикации „Труд“ разказва за малкоизвестни или неизвестни факти от борбите на македонските българи през периода 1944 - 1991 г.

На 5 ноември 1950 г. в Чикаго се провежда протестен събор на словенци, хървати и македонски българи

Белград иска да се сърбизира македонското население, което от векове според всички видни филолози е говорило само български

При създаването на Югославия през 1918 г. в нея попадат редица народи, потискани от Белград. Това е предпоставка да започнат обща борба за своето освобождение, за чийто най-нов период се знаят много малко неща.

След като Югославската комунистическа партия завзема властта в Белград през 1945 г., колони от нови бежанци напускат страната. Ще минат няколко години докато разпръснатите из разорената Европа или по различни части на света лидери на македонските българи и хървати в емиграция възстановят своите контакти.

Това се случва през 1950 г., когато установилите се в Чикаго хървати Круно Панджич и Берто Драгичевич решават да присъстват на 29-тия конгрес на македонските българи, който се провежда в Гери, Индиана.

Двамата произнасят речи от името на всички хърватски бежанци в Европа и Америка, като обръщат внимание не само върху общата борба в кралска Югославия, но и необходимостта тя да се възобнови срещу сърбокомунистическата диктатура. Изненадата обаче е още по-голяма, когато в залата се появява и словенецът Мирко Геретич, редактор на емигрантския вестник „Словенска държава“. На този конгрес са положени основите на новата обща борба на потиснатите общности в Югославия.

Не закъснява и първата масова проява. На 5 ноември 1950 г. в Чикаго се провежда протестен събор на словенци, хървати и македонски българи. Към него се присъединяват и представители на Черногорския съюз в Америка. На тази проява говорител от българска страна е Методи Чанев. Той заявява, че „в Югославия се натрапи един режим начело с диктатора Тито, който няма ни най-малка следа от истинска демокрация... Специално в Македония режимът на Тито не се........

© Труд


Get it on Google Play