We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

„Възкръсналият" от земята Мисионис

3 0 3
16.10.2021

Находките от тези „инсули” показват богатия бит на гражданите

Приключиха тримесечните археологически проучвания на античния и средновековен град Мисионис край Търговище. Те се водят от търговищкия археолог Стефан Иванов под научното ръководство на проф. Николай Овчаров. Тези най-мащабни провеждани някога разкопки станаха възможни, благодарение на това, че Мисионис бе включен в списъка на шестте приоритетни обекта в България, финансирани специално от държавата с оглед на развитието на културния туризъм.

През 2020 г. бе разкрита прекрасната резиденция на епископите на Мисионис от V-VІ в., последователи на кръстителя на днешните земи на Североизточна България апостол Андрей Първозвани. През тази година ние проникнахме във вътрешността на града. Оказа се, че там, под дебел слой пръст и гъста гора, се намират останките на величествени жилищни и обществени сгради от късноантичната епоха. Жилищните постройки са с дължина до 20 м и се издигали на два и повече етажи. В римската архитектура те се наричали „инсули” и са наподобявали днешните жилищни блокове. Разкопките показват, че сградите се намират между доста широки улици, водели към централния площад на града. Така през V-VІ в., притиснати от непрекъснатите варварски нашествия, архитектите на Римската империя успяват да проектират и изградят истински античен град в суровите планински условия! Това вече бе констатирано във великия Перперикон в Източните Родопи, а сега се регистрира в неговия събрат – „Северния Перперикон” Мисионис.

Находките от тези „инсули” показват богатия бит на гражданите от този период. Става дума за монети, накити и други предмети. Както и на други места, изненадва огромното количество на стъклени чаши за пиене на вино. Направените........

© Труд


Get it on Google Play