We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

В защита на Българската църква в Македония

5 0 9
11.10.2021

В поредица от публикации „Труд“ разказва за малкоизвестни или неизвестни факти от борбите на македонските българи през периода 1944 - 1991 г.

Общото в политическата съдба на Албания и България са усилията на Белград да ги погълне цялостно или частично

Очевидните връзки между сърбо-комунистическата власт и църквата пораждат масово недоволство в НР Македония и сред македоно-българската емиграция

Комунистическата идеология проявява нетърпимост към религията, защото в тоталитарното общество в идейната преданост не може да има раздвоение. Единственото допустимо отклонение е поставянето на религиозните институции под контрола на държавата. Точно това се случва през март 1945 г., когато на територията на днешната Северна Македония, за да се подпомогне постигането на набелязаните цели, се създава несъществувала до тогава църква. Тогава все още има илюзии, че новата власт няма да скъса напълно с българските традиции, но впоследствие двама от участниците заплащат скъпо заблуждението си - свещениците Методи Гогов и Никола Апостолски са осъдени на 5,6 и 2,6 години затвор.

Каноничната подчиненост на новата църква към Сръбската патриаршия обаче не съдейства за пропагандното налагане на идеята за отделна македонска нация. Затова Белград е принуден да продължи по пътя към създаването на самостоятелна македонска църква. На 18 април 1957 г. патриарх Викентий обявява, че „преди няколко дни Светият архиерейски събор на Сръбската православна църква одобри по мое предложение, като администратор на епархиите на територията на НР Македония, да се реорганизира църковната управа, приемайки предложението и изискванията на Инициативния комитет за окончателно уреждане на църковните работи в тази република“.

Година по-късно, на 4 октомври 1958 г. в Охрид е свикан втори църковно-народен събор. Ето какво пише по този повод до Иван Михайлов секретарят на новосъздадената църква протоиерей д-р Славко Димевски: „Все пак народът беше убеден до пред самия събор в Охрид..., че ще се обнови........

© Труд


Get it on Google Play