We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Султан и бивши паши разкриват истината за българите в Македония

5 0 0
26.09.2021

В поредица от публикации „Труд“ разказва за малкоизвестни или неизвестни факти от борбите на македонските българи през периода 1944-1991 г.

През 60-те и 70-те години в Турция се засилва интересът към някогашното османско наследство, в т. ч. и към Македония

Турските медии издирват живи свидетели на последните години на Османската империя

Османската империя съществува до 1923 г., а владее Македония до 1912 г. Въпреки че създателят на съвременна Турция Кемал Ататюрк заявява, че тя е последната държава, която се е освободила от османско владичество, приемствеността между двете е повече от очевидна. През 60-те и 70-те години в Турция се засилва интересът към някогашното османско наследство, в т. ч. и към Македония. Това е период, когато турските медии започват да издирват живи свидетели на последните години на Османската империя и да публикуват спомените им.

Така през 1968 г. в истанбулския вестник „Акшам“ се появяват мемоарите на Халил паша - османски офицер на служба в Македония. Като описва младотурската революция от 1908 г. Халил паша изнася много важни данни. „Картината в Македония беше такава, че мюсюлманите бяха мнозинство. Всъщност те не бяха всички турци. Особено в Косовската област албанците и една част от българите мюсюлмани (помаците) ги поставяме в тази мюсюлманска група. В нея между турците и албанците почти нямаше единство. От време на време сблъскванията между тях взимаха форма на широки военни действия. Резултатите показваха, че в тези работи основата не е вярата, а националността“.

През следващата 1968 г. истанбулският вестник „Бугюн“ започва поредица от статии на журналиста Фазъл Късакюрек, издирил спомените на сваления от престола през 1908 г. султан Абдул Хамид II и на неговите най-близки сътрудници. В тях има цял раздел, озаглавен „Подготовка за въстание на българите от Македония“ и точно тук са разгледани два важни момента - че българите в Македония са най-важния елемент в тази област, поради което османската власт се е опитала да насочи........

© Труд


Get it on Google Play