We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Министър Минеков се занимава с всичко друго, но не и с културния сектор

6 0 0
26.09.2021

Странно интервю на служебния министър на културата за бТВ.

За последен път даде интервю за БНР преди един месец. Тогава излъга, че е поискал 22 милиона лева за култура в актуализацията на бюджета. Не беше поискал нищо. Затова се наложи антикризисните мерки за културния сектор да бъдат внесени от депутати между първо и второ четене. Ако с колегите от Комисията по културата и медиите не се бяхме задвижили, в актуализацията на бюджета щеше да има 0 лева за култура.

За да не бъда заподозрян, че си правя реклама, ще кажа, че най-активна в този процес беше госпожа Мария Капон. Тя, както и всички останали колеги от комисията, знаят много добре какво беше поискал господин Минеков.

Припомням това нахално интервю отпреди месец, защото след като тогава реагирах, служебният министър спря да дава интервюта. Имам чувството, че изчака да мине краткият мандат на парламента, за да се появи отново. Защото, когато има парламент могат да му бъдат зададени съвсем конкретни въпроси, на които той няма отговор.

Очаквах, че днешното интервю за бТВ ще бъде нещо като отчет на служебния министър. Оказа се, че е по-скоро някакво предизборно включване. Направи ми впечатление, че към него нямаше нито един въпрос, свързан с проблемите на културния сектор в контекста на коронакризата. Това не е критика към журналистите, а констатация към образа на служебния министър. Журналистите го канят в предаванията си, за да прави сеир, а не за да каже нещо по същество. Това обаче е негов проблем.

Проблемът на културния сектор е, че през последните 5 месеца министърът се занимава с всичко друго, но не и с него. Това не е безобидно, защото щетите върху цели гилдии започват........

© Труд


Get it on Google Play