We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Българин изпързаля Френската академия

5 0 1
26.09.2021

Конструкцията се състои от турбина, затворена в барабан, вертикален вход и рамо с тежести

“Построяването на perpetuum mobile е абсолютно невъзможно!”, отсича през 1775 г. Френската академия на науките. Академиците решават да не разглежда повече проекти за “вечни двигатели”.

През 1910 г. обаче е направено изключение. Българин ги омайва с невероятна машина, която черпи енергия “от нищото”. Мъдрите глави топят пера в мастилото и парафират патент за нашенското изобретение.
Хилядолетна е мечтата на човечеството за двигател, който се самовъзпроизвежда. Над идеята са се трудили учени и самозванци, потили са се фантазьори и измамници, залягали са гении като Леонардо да Винчи.

У нас първият е Матей Преображенски, наречен Миткалото. Духовник, книжовник и бунтовник, той е сред най-близките съратници на Васил Левски. Отче Матея планирал с грошовете, извъртени от “вечния двигател”, да купи пушки и пищови за националната революция. Съвременникът Гено Недялков свидетелства:

“Пишещият тия редове от устата му е слушал, като говореше на едно събрание на революционерите в Мусина, че той ще направи воденица при един гьол с вода. Чаркът на воденицата ще гребял сам водата и ще я връщал пак в гьола.”

Светското име на този родолюбец е Моно Петров. Роден през 1828 г. в търновското Ново село, става послушник в Дряновския манастир, приема монашество в Преображенската обител. Вечният двигател се явява на отчето като видение. “И погледнах вътре в реката едно желязно колело право - ама много голямо,........

© Труд


Get it on Google Play