We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Как обявихме българската Независимост

6 0 3
22.09.2021

Бутат средновековната порта в Търновград за каляската на Фердинанд

Фердинанд обаче отива на крака до храма „Св. Четиридесет мъченици“

Голям резил се случи покрай обявяването на Независимостта. През 1908 г. кмет блюдолизец бутна средновековната порта на Търновград. За да мине каляската на княз Фердинанд. По това време тя е единственото автентично построение, оцеляло от Втората българска държава.

На власт е Демократическата партия с лидер Александър Малинов. Мисията на кабинета е да отхвърли васалната зависимост от Османската империя. Съществуват благоприятни условия за премахване на тази неправда. През лятото е извършена Младотурската революция, която всъщност е преврат. В бъркотията Австро-Унгария се готви да анексира Босна и Херцеговина.

Фердинанд заминава за Виена и се среща с император Франц-Йосиф. Двамата уговарят съвместни действия. Князът обаче обмисля и се колебае. Дали точно сега е най-подходящият момент? Не случайно в Европа му викат Лисицата.

„Решен на всяка цена да извърши акта на независимостта - пише историкът Милен Куманов, - Ал. Малинов започва да го „бомбардира“ непрекъснато с шифровани телеграми и да настоява за неговото час по-скорошно завръщане в страната. На тези телеграми обаче не последвал никакъв отговор.“

„Това - сочи Куманов - предизвиква сред членовете на кабинета подозрение, че князът се стреми към отлагане на акцията за неопределено време. Бидейки в неведение за действията на държавния глава, Ал. Малинов вече мисли за оставката на своето правителство, но........

© Труд


Get it on Google Play