We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Защо се бави доставката на нови трамваи в столицата или как проблемите на един производител водят до проблеми за софиянци

4 0 1
19.09.2021

Снимките са от сайта на PESA

Градският транспорт в София е тема, която засяга дори и онези, които не го ползват, защото в крайна сметка за него плащаме всички. Ето защо е от ключово значение той да функционира правилно и без забавяне. Не така розово обаче стоят нещата в реалността.

Трамваят по нaй-нaтoвapeнaтa в Coфия линия №5 не върви от началото на април, а вече стана ясно, че има и забавяне в сроковете за реконструкция. За това алармираха от “Спаси София”, според които поръчката се бави с над 40 дни.

Подобна е и ситуацията с доставката на новите 25 трамвая, които столицата очаква по обществена поръчка на “Столичен електротранспорт” ЕАД от 2019 г. Чрез сложни процедурни хватки от победителя от процедурата, обжалвания и странни решения на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) процедурата се бави вече втора година, а от това страда не само общината, но и всички софиянци.

Поръчката за нови трамваи

През май месец 2019 г. общинската фирма “Столичен електротранспорт” ЕАД открива процедура за доставката на “25 броя нови нископодови съчленени трамваи за междурелсие 1009 mm”. Тя включва и обучение на работниците и служителите в дружеството за управлението, поддръжката и ремонта на превозните средства.

Кандидатите са трима - полската „PESA Бидгошч“ АД (PESA), чешката и класираната „Шкода Тренспортейшън а.с.“ (Škoda Transportation) и турската „Дурмазалар Макина Синай Ве Тираджет А.Ш.” (Durmazlar Makina)

Компанията Durmazlar Makina е създадена през 1982 г. и е сред основните доставчици на трамваи в Турция. Това обаче се оказва проблем за обществената поръчка, защото компанията предоставя единствено документи за продадени трамваи в Турция и не предоставя типово одобрение, издадено от страна-членка на ЕС. В случая това одобрение е издадено от частна фирма RINA Services. Комисията към “Столичен електротранспорт” на 22.10.2019 г. иска необходимите по Закона за обществените поръчки документи от Durmazlar Makina, но такива не получава. На това основание комисията решава да отстрани фирмата от поръчката.

В тази ситуация кандидатите остават само двама. Полската фирма предлага 81,045 млн. лв. без ДДС, а чешката - 95,5 млн. лева без ДДС. Тъй като цената представлява 50% от оценката, конкурсът печели PESA, която е класирана на първо място с 96,63 точки.

Класираният на второ място кандидат е чешката Škoda Transportation, част от групата Škoda Group. През 2018 г. групата е закупена от PPF Group, собственост на Петр Келнер. В България компанията има дълга история, включително с доставката на почти всички нови тролеи в столицата и в други областни градове.

На първо място комисията поставя PESA - полска компания, която е собственост на полската държава и която също има история с доставки в столицата. Последната поръчка е на стойност 45 милиона и включва доставката на 13 нови трамвая за нуждите на София.

С това започват и проблемите с процедурата. На 23 юли 2020 г. “Столичен електротранспорт” ЕАД обявява, че класира PESA на първо място, което веднага провокира Škoda Transportation да обжалва процедурата пред КЗК с аргументи, че поляците нямат капацитет, не са финансово стабилни да изпълнят поръчката и системно забавят поръчки в други страни. Според жалбата класираната на първо място компания е декларирала неточни и неверни обстоятелства в предоставените документи по отношение както на личното състояние на участника, така и спрямо утвърдените критерии за подбор.

Комисията за защита на конкуренцията се включва

В свое решение №887 от 29.10.2020 г. КЗК реагира светкавично. Комисията счита, че решението на „Столичен електротранспорт“ ЕАД за определяне на изпълнител в процедурата открита с “не страда от релевираните в жалбата пороци, поради което следва да бъде потвърдено като законосъобразно, а жалбата на „Шкода Транспортейшън“ - оставена без уважение като неоснователна.” В становище до КЗК спечелилият кандидат нарича жалбата “неоснователна, недоказана и бланкетна”. Всъщност в решението на КЗК думата “неоснователно” присъства над 50 пъти в обяснения на трите страни и определения на комисията.

Така, например, твърденията, че изпълнителят може да изпитва финансови затруднения на пазарите, на които оперира, включително е забавял доставки на предишни поръчки именно за София, са контрирани от комисията с аргумента, че КЗК “не следва да приема публикациите за влошено финансово състояние на участника и за забава в доставките на трамваи и........

© Гласове


Get it on Google Play