We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Нонпейпъри* бродят из Балканите

4 0 3
17.09.2021

Нужен ли е новият „сондаж“ на настроенията в София и в Скопие за решаване на спора помежду им?

„Албанско масло“ ли се крие зад съдържанието на документа, който предлага мултиперспективен подход към историята?

Ето че и отношенията между София и Скопие бяха „застигнати“ от нонпейпър. Тайнствен и неочакван, излъчен по една албаноговоряща кабеларка от Тетово, на английски език и с претенцията да предлага не нови идеи, а нов подход към разрешаването на спора между България и Република Северна Македония. И чието съдържание, прочетох някъде, било одобрено от повечето страни членки на Европейския съюз, затова и предлаганият откъс бил на работния език в ЕС - английският. Изпипана работа. Толкова неочаквана и изпипана, че официалните институции на двете държави - България и Република Северна Македония, за които нонпейпърът се отнася, побързаха да отрекат всякаква връзка с него.

Нашето външно министерство лаконично, но твърдо заяви, че няма никакво участие в подготовката на подобен „документ“ и че не познава неговото съдържание, следователно, не може и не иска да го коментира. Оттатък границата вицепремиерът Никола Димитров, бивш министър на външните работи нарече цялата шумотевица около нонпейпъра „някаква балканска уйдурма“, макар че лично аз хич не съм сигурен дали това не е неговата поредна игра на „ни чул, ни видял“. Както и да е. Ще се наложи да повярваме на официалните институции и лица.

Впрочем министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи постоянно твърди, че между София и Скопие комуникацията продължава, само че на по-ниско и работно равнище, извън светлината на........

© Труд


Get it on Google Play