We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Колебанието за ваксините като отношение на хората към държавата

1 0 8
02.09.2021

В Египет бяха арестувани лекари, които се противопоставиха на официалната информация за пандемията

От Хартум до Канзас теоретиците на конспирациите имат едно общо нещо - загубили са вярата в собственото си правителство

Трудно е да се обясни какво е чувството, когато някой, когото смяташ, че познаваш отблизо, започва да повтаря теории на конспирацията за пандемията и ваксините. Всъщност не схващате какво се случва веднага: това е твърде обширно и смущаващо осъзнаване, за да се разбере веднага. Така че преминавате през фази.

Първо се хващате за дребните сламки. Може би това е лоша шега, или те наистина не са го имали предвид, или са просто погрешно информирани. След това влизате в етап на гореща, дезориентираща ярост и разочарована демонстрация. След като това премине, накрая се успокоявате. Но вътре във вас остава тежкото осъзнаване, че този човек, който обичате, не само излага живота си на риск, а че може би никога изобщо не сте го познавали.

Хора с най-дивите теории за пандемията могат да бъдат намерени дори в страни, където повечето хора нямат достъп до интернет, кабелна телевизия или до новините на комерсиалното радио. Общият импулс е да отхвърлите тези конспирации, като ги обявите за жертви, заявени от групите в WhatsApp, дезинформация или негласни проблеми с психичното здраве. Тези неща може и да са верни, но колебанието за ваксинацията е симптом на едни по-големи неуспехи. Общото между всички хора, предпазливи за ваксините, от Хартум до Канзас, е, че доверието им в собствената държава е подкопано. Без да разбираме това, ще бъдем обречени да продължим да насочваме своите разочарования към индивидите, без да разберем защо те изгубиха доверие.

Това недоверие може да е........

© Труд


Get it on Google Play