We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Пандемиите са променяли много пъти съдбата на човечеството

2 0 0
31.08.2021

Коронавирусът предизвиква страх в милиарди хора, но на мнозина им е трудно дори да си представят как е изглеждало разпространението на опасните болести в миналото. По време на тогавашните пандемии цели градове са умирали, а великите държави се оказаха в упадък. Но имаше и парадоксален ефект и понякога епидемиите предизвикваха икономически растеж. По какъв начин?

Първата документирана пандемия се е случила в Атина през 430 г. пр.н.е. Тогава започва Пелопонеската война, по време на която Атина яростно се бори със Спарта за хегемонията в Гърция. Спартанците нахлуват в Атика, което води до появата в Атина на много бежанци-селяни, бягащи от врага. В града имаше достатъчно провизии, но нямаше достатъчно свободно пространство. Пренаселеността и лошите санитарни условия доведоха до това, че в Атина започна бързо да се разпространява коремен тиф, донесен заедно със стоките, идващи от Египет, където се появиха първите болни.

След разпространението на пандемията само в Атина умират повече от една четвърт от гражданите. Сред загиналите е известният атински политик и военачалник Перикъл. Спартанците били толкова ужасени, че изтеглили войските си от Атика. Силите на Атина бяха значително подкопани и Пелопонеската война беше загубена от нея.

Следващата голяма пандемия започва отново на Изток, откъдето е пренесена в Рим от легионерите, завръщащи се от битките с партите. През 165 г., по времето на управление на император Марк Аврелий Антонин, Рим е завладян от чумата, получила името Антонинова. Съдейки по симптомите, описани в документите, това е днешната едра шарка, но в древността тя все още не е изолирана като отделно заболяване. Тогава повечето инфекциозни епидемични заболявания бяха наречени чума. Броят на жертвите на пандемията внушава страх на нейните съвременници. Дори Луций Верус, съимператор с Марк Аврелий, умира от нея.

В Рим, метрополисът по онова време, една четвърт от населението умира, в някои римски провинции броят на жертвите достига до една трета. Едрата шарка не щади никого, и убива и плебеите, и аристократите. Общият брой на жертвите, благодарение на добре установената система за регистриране на населението от римляните, може да се изчисли на 5 млн. Марк Аврелий, който беше не само управител и командир, но и известен философ, мислейки за ужасите на пандемията, написа книгата „За себе си“, където разсъждава върху това как болестта е засегнала един цивилизован свят, препълнен с пороци.

Последствията от пандемията са фатални за Римската империя. Данъчните постъпления рязко спаднаха. Хората станаха по-бедни. Размерът на армията е намаля. С Антониновата чума започва дългата ера на упадъка на величието на Рим.

Една от най-тежките пандемии започна през 541 г. и продължаваше периодично в продължение на век и половина. Това беше бубонната чума, донесена в Константинопол от Африка. Най-големият и най-богатият град в християнския свят е буквално унищожен от инфекцията. Хората умират в агония само за няколко дни след контакт с болен. Всеки ден само в Константинопол са били погребвани до 10 000 мъртъвци.

Чумата е кръстена на император Юстиниан, управлявал по това време. Той е може би най-големият от владетелите на Византия, който е успял да възстанови Римската империя в Европа, да подчини германците........

© Труд


Get it on Google Play