We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Компромис в името на победата през Втората световна война

2 0 0
31.08.2021

Какво беше поведението и реакцията на висшето политическо и военно ръководство на Англия и Съветския съюз

Интересите на нацистите не са на запад, а на изток, където да завладеят „жизнено пространство“

Няма историческо събитие, което да е по-широко отразено и анализирано от Втората световна война. Освен огромния брой документални филми, стотици научни книги и мемоарна литература, включително от най-знаковите военни и политически фактори, детайлно хвърлят светлина върху това безпрецедентно по мащаби, жертви и разрушения събитие в историята на човечеството.

Преобладаващата част от тези материали е обективна, добронамерена и безпристрастно разкрива хода на войната, както и ролята и поведението на воюващите страни. Големи военни анализатори категорично отхвърлят твърденията за климатичните и теренни особености, тежките зимни условия, трудно проходимите пътища като фактори, отразили се върху хода и изхода на войната. Според тях при два почти равностойни противника победи по-храбрият, по-организираният, по-мотивираният във войната.

В стремежа си да разкрият и предложат повече информация за хода на военните действия, за проява на храброст и героизъм на воюващите, анализаторите, мемоаристите, военните и политически експерти пропускат един важен и дори съдбовен за хода и изхода на войната детайл. Това е поведението и реакцията на висшето политическо и военно ръководство на двете най-тежко пострадали държави от хитлеристката агресия - Англия и Съветския съюз.

След завладяване на по-голяма част от европейския континент Третият райх хвърля цялата военновъздушна мощ срещу Англия. Историята не помни до този момент такива масирани и разрушителни бомбардировки. Целта е не завладяване, а принуждаване на........

© Труд


Get it on Google Play