We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Στα τάρταρα οι αγροτικές φυλακές του επιτελικού κράτους

1 30 213
14.08.2021

Οι αγροτικές φυλακές αργοσβήνουν στην Ελλάδα, ενώ οι εκτάσεις που διαθέτουν γίνονται βορά σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Ο διεθνώς αναγνωρισμένος και εξαιρετικά πετυχημένος αυτός θεσμός μιας μορφής εναλλακτικής έκτισης ποινής, που εισφέρει στις διαδικασίες σωφρονισμού και επανένταξης, μαραζώνει σκόπιμα στα χέρια του επιτελικού κράτους.

Το δόγμα «περισσότερη ποινή και χειρότερη διαβίωση» είναι κυρίαρχο στη λογική των αρμόδιων υπουργών του Κ. Μητσοτάκη, ενώ παράλληλα οι επικοινωνιακές εξαγγελίες περί δήθεν εξανθρωπισμού και εκσυγχρονισμού των συνθηκών κράτησης αναμεταδίδονται αποκλειστικά από τα πλήρως ελεγχόμενα ΜΜΕ, χωρίς να φτάνουν ποτέ στα σωφρονιστικά ιδρύματα.

Οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης μάταια καταθέτουν ερωτήσεις για τη συνειδητή διάλυση των αγροτικών, λαμβάνοντας μόνο γενικόλογες απαντήσεις από τους αρμόδιους. Ακόμα και ένα από τα διορισμένα μέλη του αποδεκατισμένου πλέον και πλήρως ελεγχόμενου Επιστημονικού Συμβουλίου των Φυλακών εξέφρασε, αρθρογραφώντας, τη μεγάλη ανησυχία για το σημερινό κατάντημα.

Στο μεταξύ, τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους, όταν στις φυλακές κοιμούνται οι κρατούμενοι στα πατώματα, ενώ οι αγροτικές είναι άδειες. Ο Νόμος 4760/2020 που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη ειδικά για τον Δημήτρη Κουφοντίνα παρέσυρε και πολλούς άλλους κρατουμένους που στερήθηκαν το δικαίωμα με το κυβερνητικό «έτσι θέλω».

Η «Εφ.Συν.» έχει κατ’ επανάληψη αναδείξει το θέμα της συρρίκνωσης των αγροτικών φυλακών που συμβαδίζει προφανώς και με την κατάργηση της κοινωφελούς εργασίας αλλά και με την πλήρη επαναφορά μιας μεσαιωνικής αντίληψης για θεσμοθέτηση ολοένα και βαρύτερων ποινών ως μοναδικό εργαλείο της σωφρονιστικής πολιτικής Μητσοτάκη.

Μπορεί η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής στις περιοδείες (πρόσφατα στην πατρίδα της οικογένειας Μητσοτάκη) και στις τηλεοπτικές εμφανίσεις της να επιμένει για το πόσο νοιάζεται για τον θεσμό αυτόν, όπως και για την εκπαίδευση των κρατουμένων, αλλά την πραγματικότητα αποτυπώνει η ισοπεδωτική και εχθρική προσέγγιση της κυβέρνησης, όπως αποτυπώθηκε στα του υφ. Προστασίας του Πολίτη, κ. Οικονόμου, «αυτοί που μετάγονται στις αγροτικές φυλακές, οι πιο πολλοί… πάνε για να αποδράσουν…» (Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος της Βουλής 1.10.2019) και από τη Σοφία Νικολάου, που παραπλανητικά αναφέρθηκε σε «παραπάνω από 200 αποδράσεις κρατουμένων από τα αγροτικά καταστήματα κράτησης και, μάλιστα, ιδιαίτερα επικίνδυνων».

Η πολιτική της Ν.Δ. για τη συρρίκνωση των αγροτικών φυλακών υλοποιήθηκε με τον νόμο 4760/2020, με τον οποίο αυστηροποιήθηκαν οι προϋποθέσεις μεταγωγής σε αγροτική φυλακή.

Μ’ αυτό τον νόμο, όχι μόνο αποκλείστηκε η μεταγωγή κρατουμένων από τις κλειστές φυλακές (με αποτέλεσμα την αφόρητη υπερσυμφόρηση των τελευταίων), αλλά επιπλέον αρκετοί επέστρεψαν από τις αγροτικές όπου είχαν ήδη εκτίσει μέρος της ποινής τους, χωρίς προβλήματα.

Ο υπερπληθυσμός εντάθηκε ακόμα περισσότερο, διότι οι κρατούμενοι δεν απολαμβάνουν το δικαίωμα του ιδιαίτερα αυξημένου ευεργετικού υπολογισμού του χρόνου ποινής των αγροτικών φυλακών (1 μέρα προς 3).

Εκτός από την εξαιρετικά αποτελεσματική -για τον σωφρονισμό και την επανένταξη των κρατουμένων- λειτουργία του είδους αυτού της ημιελεύθερης φυλακής, δεν είναι αμελητέα και η παραγωγική αποτελεσματικότητά της. Σημειώνεται ότι ειδικά οι κρατούμενοι με τις πολυετείς καθείρξεις, έχοντας πολλά χρόνια φυλακής μπροστά τους και πολλά χρόνια φυλακής πίσω τους, όταν πήγαιναν στις αγροτικές, ήταν οι «καλύτεροι μαθητές», σεβόμενοι απολύτως το δικαίωμα που τους παραχωρήθηκε. Τον θεσμό της έκθεσης των προϊόντων τους διέκοψε «με το καλημέρα» η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

«Είναι γνωστό ότι οι διαδικασίες του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση των 916 στρεμμάτων επισπεύδονται, ώστε να έχει ολοκληρωθεί η πώληση μέσα στο 2022», συμπληρώνει η καθηγήτρια κ. Λαμπροπούλου, επισημαίνοντας ότι η πρόθεση είναι να εκποιηθεί όλη η έκταση των αγροτικών φυλακών Κασσάνδρας

Οπως διαφημίζει το ΤΑΙΠΕΔ, υπάρχει «ακίνητο πλησίον του παραθεριστικού οικισμού Σάνη σε τοποθεσία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος σε απόσταση 300 μ. από τη θάλασσα. Το έδαφος είναι γαιώδες και το σύνολο σχεδόν της επιφάνειάς τους καλύπτεται από χαμηλή βλάστηση και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Η περιοχή είναι δημοφιλής προορισμός και χαρακτηρίζεται από υψηλού επιπέδου τουριστική ανάπτυξη, με ξενοδοχεία 5 αστέρων (Sani Resort δυτικά του ακινήτου, Aegean Melathron Thalasso Spa Hotel, Posidi Holidays Resort & Suites Hotel, Theophano Imperial Palace Hotel, Potidaia Istion Club κ.λπ.) και υψηλής ποιότητας παραθεριστικές κατοικίες)» (https://www.hradf.com/portfolio/view/162/fylakes-kassandras).

«Είναι γνωστό ότι οι διαδικασίες του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση των 916 στρεμμάτων επισπεύδονται, ώστε να έχει ολοκληρωθεί η πώληση μέσα στο 2022», συμπληρώνει η καθηγήτρια κ. Λαμπροπούλου, επισημαίνοντας ότι η πρόθεση είναι να εκποιηθεί όλη η έκταση των αγροτικών: «Ετσι, ο παλαιότερος, παραγωγικότερος και πιο ανθρώπινος θεσμός του ελληνικού συστήματος πνέει τα λοίσθια. Ο θεσμός για τον οποίο το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα θα έπρεπε να είναι περήφανο και να αναπτύξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ο θεσμός που ίδρυσε ο οραματιστής Παναγής........

© Στήλες


Get it on Google Play